Autoreferat/avhandling. Multipel skleros (MS) är en inflammatorisk sjukdom som drabbar centrala nervsy­stemet. Ungefär 17 000 personer i Sverige har MS i dag och 400–500 nyinsjuknar varje år. Sjukdomen drabbar unga vuxna, är lite vanligare hos kvinnor än hos män och leder till bl a förlamning, känselstörningar, nedsatt syn­skärpa och balansbesvär.
Forskningen kring orsakerna till MS är i dag intensiv, och både gener och miljöfaktorer har visats vara av betydelse för sjukdomsrisken.

I en nyligen publicerad studie från Umeå universitet undersöktes hur risken för MS påverkades av D-vitamin. I biobanksprov från 192 individer med MS och dubbelt så många friska kontroller mättes nivåerna av 25(OH)D (25-hydroxivitamin D) med hjälp av ELISA. MS-proven var insamlade prospektivt, dvs före sjukdomsdebuten. De med höga 25(OH)D-nivåer (≥75 nmol/l) hade 61 procent minskad risk för MS. Denna D-vitaminnivå är högre än den »normalnivå« (50 nmol/l) som rekommenderas av bl a Livsmedelverket.
Studien visar också att nivåerna överlag var väldigt låga (median 40 nmol/l bland friska kontroller) och att D-vitaminnivåerna hade sjunkit under perioden 1976–2005. Detta samband var tydligast under sommarmånaderna och kan sannolikt förklaras av att vi vistas utomhus i allt mindre utsträckning och använder solskydd flitigt.
Intressant nog har MS-incidensen ökat i västvärlden under samma tidsperiod som D-vitaminnivåerna gått ned, och det är lockande att koppla ihop dessa två fynd, även om resultaten är preliminära och bör upprepas innan långtgående slutsatser dras.

Studien ingår i en avhandling där även antikroppar mot Epstein–Barrvirus (EBV), rökning, A-vitamin och CRP-nivåer analyserades. Ett genomgående fynd i studierna var att samtliga riskfaktorer som undersöktes, förutom A-vitamin, hade större effekt hos dem som provtagits i unga år (under median, 26,4 års ålder). Detta skulle kunna tala för att det är under denna tid i livet som risken för MS grundläggs.

Primärpreventiva åtgärder för att påverka insjuknandetalen i MS bör därför sannolikt i första hand rikta in sig mot barn och unga vuxna.