Autoreferat. Bariatrisk kirurgi är den effektivaste behandlingsmetoden vid sjuklig fetma, men det finns få randomiserade studier som har jämfört långtidsutfallet vid olika kirurgiska tekniker. Verkningsmekanismerna vid kirurgi är endast delvis klarlagda.
Åren 2000–2001 randomiserades 82 patienter till gastrisk bypass eller vertikal bandad gastroplastik (VBG) vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. En intention-to-treat-analys sex år postoperativt (80 procents uppföljningsgrad) visade att gastrisk bypass gav en signifikant större viktnedgång mätt i BMI än VBG. Gastrisk bypass-patienterna uppvisade en signifikant större minskning av fettvävnad och bättre bevarad muskelmassa. Andelen fett i kosten var lägre, och den hormonella mättnadssignaleringen efter födointag, mätt som svar på GLP-1 (glukagonlik peptid) och peptid YY, var signifikant högre efter gastrisk bypass.
Vid uppföljning tio år efter den primära operationen (95 procents uppföljningsgrad) hade 90 procent av VBG-patienterna genomgått eller planerats för omoperation med gastrisk bypass på grund av livskvalitetssänkande symtom som daglig kräkning, buksmärta och dysfagi. Patienterna som konverterades från VBG till gastrisk bypass gick ned i vikt till en nivå i närheten av primärt gastrisk bypass-opererade.
Resultaten visar att gastrisk bypass leder till större viktnedgång, mer fördelaktig kroppsammansättning och bättre ätmönster än den restriktiva VBG-tekniken. Den ökade muskelmassan, det minskade fettintaget och den förstärkta mättnadssignaleringen förklarar sannolikt de långsiktigt goda effekterna av gastrisk bypass. De negativa bieffekterna av VBG leder i de flesta fall till omoperation, varför denna kirurgiska teknik inte längre rekommenderas.