James Bond, agent med rätt att dricka.

Bilden av James Bond som hjälte med mentala, fysiska och sexuella funktioner långt över det vanliga rimmar dåligt med hans livsstil. Det konstaterar två brittiska läkare som studerat agentens levnadsvanor med särskilt fokus på alkoholkonsumtionen. Sammanställningen presenteras i British Medical Journal (som har för vana att lagom till jul släppa in någon lite mer lättsam studie) där den med rejäl marginal toppar listan över tidskriftens mest lästa artiklar.

Författarna har utgått från Ian Flemings, Bonds skapare, 14 böcker om 007, och således inte inkluderat filmerna. Till fynden hör bland annat att James Bond satte i sig i genomsnitt 92 enheter alkohol (drink, glas vin etc) varje vecka. Som mest drack han 50 (sic) enheter alkohol på en och samma dag, vilket skedde i romanen »From Russia with love«. Bond gav inte levern särskilt mycket tid till återhämning, alkoholfria dagar var det nämligen ont om. Han avstod helt från alkohol bara under 14 procent av de dagar då han kunde ha druckit. Här har författarna exkluderat dagar när Bond inte hade tillgång till alkohol, till exempel när han satt i fängelse eller låg på sjukhus.

Bond låter inte alkoholintag hindra bikörning. I »Goldfinger« dricker han till exempel 18 drinkar vid ett och samma tillfälle innan han sätter sig bakom ratten. Han tycks heller inte bry sig om huruvida arbetet påverkas av alkohol – han drack lika mycket under de dagar han var ute på uppdrag som under lediga dagar.

Författarna konstaterar att Bonds livsstil innebär att han tillhör en högriskgrupp vad gäller att utveckla alkoholrelaterade sjukdomar som cirros och att dö i förtid. Agentens mentala, fysiska och inte minst sexuella funktioner stämmer dåligt överens med hans livsstil; betydligt mer troligt är att Bond var impotent. Studiens författare funderar på om den återkommande vodka Martini-beställningen, »skakad, inte rörd« (shaken, not stirred), syftar på den handtremor som 007 utvecklat till följd av alkoholabstinens, och föreslår en ny titel: »The man with the golden liver«.