I många länder som är svårt drabbade av HIV är de ekonomiska resurserna för vård mycket begränsade. Då gäller det att se till att de satsningar som görs verkligen ger maximal effekt. Det gäller inte bara behandlingskostnader utan också kostnader för att monitorera HIV-patienter så att behandling kan sättas in i rätt skede.

I tidskriften Lancet Global Health presenteras en artikel i vilken man jämfört tre olika strategier för att följa HIV-patienter och avgöra när de nått ett stadium i sin sjukdom där antiviral behandling (ART) ska påbörjas. Metoderna är att följa virusnivåerna, att följa det så kallade CD4-talet samt att enbart följa patienterna kliniskt, det vill säga utan att inkludera CD4-tal eller virusnivåer. Viktigt att notera är att man undersökt kostnadseffektiviteten för de tre metoderna, inte deras medicinska effektivitet per se.

En slutsats är att mätning av virusnivåer var 6:e eller 12:e månad bara bör ske i länder där antiviral terapi är tillgänglig för alla. Har man inte uppnått detta är det bättre att satsa pengarna på att se till att alla HIV-smittade får tillgång till ART innan man börjar monitorera patienternas virusnivåer. Klinisk monitorering, det vill säga utan att mäta CD4-tal eller virus-nivåer, kan vara effektiv och är billig. Men att följa patienternas CD4-tal innebär sannolikt att liv kommer räddas jämfört med om man bara följer patienterna kliniskt, då CD4 ger bättre information om när behandlingen ska sättas in. Det gäller särskilt de patienter som måste få ART-behandling akut. Det finns dessutom möjlighet att följa CD4 med relativt billig apparatur i nuläget. Författarna sammanfattar med att CD4-monitorering tycks vara ett kostnadseffektivt sätt att följa HIV-patienter som bör implementeras på fler platser.

Det har nyligen föreslagits av Världshälsoorganisationen WHO att man bör sträva mot att påbörja antiviral behandling redan vid ett CD4-tal på 500 och inte 350 som ofta är praxis. Det innebär således att behandlingen sätts in tidigare i sjukdomsförloppet. Om detta följdes globalt skulle det bidra till att antalet människor på jorden med HIV som behöver antiviral behandling steg från 16,7 till 25,9 miljoner, något som kostar pengar. Det är mot bakgrund av den resursfrågan som den aktuella studien, som finansierats av WHO tillsammans med Bill och Melinda Gates stiftelse, ska ses.