I JAMA Pediatrics presenteras en studie i vilken en grupp danska forskare upptäckt ett oväntat samband. ADHD är vanligare hos barn vars mödrar använt paracetamol under graviditeten.
Det rör sig om ett registermaterial med data från 64 322 barn födda mellan 1996 och 2002 där mödrarna flera gånger under graviditeten intervjuats avseende bland annat medicinering och livsstilsfaktorer. Uppgifter om paracetamolintag är således egenrapporterade. Författarna har sedan tittat på om barnen fått centralstimulantia utskrivet. Det visade sig att drygt hälften (56 procent) av kvinnorna använde paracetamol under graviditeten. Bland dessa var det 29 procent vanligare att barnen förskrivits centralstimulantia (framför allt metylfenidat men även bl a modafinil) fram till att de var 13 år gamla jämfört med jämnåriga barn vars mödrar inte ätit paracetamol under graviditeten. Risken var ytterligare ökad hos barn vars mödrar åt paracetamol under mer än en trimester.
En uppenbar invändning är kausalsambandet. Det kan naturligtvis ha varit så att modern åt paracetamol för att hon hade en infektion i kroppen och att infektionen i sig, och inte medicinen, påverkade risken för ADHD. Författarna har emellertid justerat för detta då man även haft tillgång till egenrapporterade uppgifter om infektioner under graviditeten. Likaså har man justerat för faktorer som exempelvis mammans ålder, födelsevikt, rökning, alkoholkonsumtion och egenrapporterade psykiska problem. Paracetamol betraktas generellt som säkert under graviditeten. Det är därför viktigt att man går vidare med ytterligare forskning, konstaterar författarna, som också slår fast att paracetamol inte kan anses som säkert under graviditeten om kausalsambandet visar sig hålla, det vill säga att preparatet faktiskt leder till en ökad risk för ADHD.