Autoreferat. Herniorafi är det vanligaste allmänkirurgiska ingreppet i många delar av världen, även i låginkomstområden. Uppskattningsvis 20 miljoner sådana operationer görs varje år. Världsbanken har, av folkhälsoskäl, pekat ut elektiva ingrepp såsom ljumskbråcksoperationer som ett prioriterat område inom kirurgi. Ljumskbråck är vanliga men prevalenssiffror varierar, till stor del på grund av de olika metoder som använts i det fåtal studier som undersökt detta.

Genom en populationsbaserad studie med ett slumpmässigt urval av 900 vuxna män i östra Uganda visade det sig att hela 6,6 procent av studiedeltagarna hade ljumskbråck. Det fanns en tydlig positiv korrelation mellan ljumskbråck och ålder och en negativ korrelation med BMI. Ungefär hälften av individerna med ljumskbråck hade symtomatiska bråck.

I en sjukhusbaserad studie som utfördes samtidigt i samma område visade det sig att den årliga operationsfrekvensen av ljumskbråck var 17/100 000 människor, vilket är 8–17 gånger lägre än i höginkomstländer. I Sverige utförs till exempel ca 16 000 herniorafier per år vilket motsvarar 170/100 000 människor. Sammantaget innebär den i studien identifierade operationsfrekvensen att mindre än 1 procent av det förväntade antalet ljumskbråck hos vuxna män i den undersökta populationen opereras varje år.

En mycket stor andel av patienterna opererades akut (44 procent) och en förvånansvärt stor andel var kvinnor (24 procent). Motsvarande siffror i höginkomstländer är 5–8 procent respektive 8 procent. Den stora andelen kvinnor går inte att förklara med befintliga data varför en uppföljande studie om bråckprevalens hos kvinnor nu förbereds.

Prevalensdata av detta slag är viktiga för att motivera ökad resursfördelning mot kirurgiska diagnoser och deras behandling samt för att förbättra den kirurgiska kapaciteten i låg- och medelinkomstländer.