Vad blir konsekvenserna av frekvent cannabismissbruk hos unga? Den frågan har en grupp forskare ställt i en studie som presenteras i Lancet Psychiatry. Undersökningen bygger på drygt 3 700 individer från Australien och Nya Zeeland som ingått i två omfattande longitudinella material. Individerna har när de var i 17-årsåldern fått svara på frågor om och i så fall hur ofta de använde cannabis. De har sedan följts till 30-årsåldern, och det man tittat på är i vilken utsträckning de gått ut gymnasiet och tagit examen från högskola/universitet samt om de någon gång i livet gjort ett självmordsförsök.
Det visade sig att det bland de individer som rapporterade dagligt missbruk av cannabis som 17-åringar var 63 procent färre som gick ut gymnasiet än bland dem som aldrig rökt cannabis. Liknande samband såg man för högskoleexamen, där det var 62 procent färre bland dagligrökarna i gymnasiet som sedan tog en sådan examen.
Självmordsförsök var nästan sju gånger vanligare i gruppen som rökte cannabis dagligen. Att senare utveckla ett missbruk av andra droger än cannabis var åtta gånger vanligare bland dagligrökarna. Resultaten, som onekligen är tänkvärda för dem som vill tona ner riskerna med cannabis och argumenterar för en legalisering, är korrigerade för en mängd potentiellt bidragande faktorer som kön, socioekonomisk status, etnicitet, missbruk av andra droger och psykisk sjukdom.
Cannabis är världens mest använda illegala drog. Enligt en undersökning från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) gjord 2013 har andelen svenska ungdomar som prövat cannabis ökat. 20 procent av pojkarna och 14 procent av flickorna i årskurs 2 på gymnasiet uppgav år 2012 att de prövat drogen någon gång, vilket kan jämföras med 15 procent för pojkar respektive 11 procent för flickor vid motsvarande undersökning år 2004.