Datortomografi av hjärnan i fallbeskrivningen utan kontrast med blödningen parietalt höger.
Autoreferat. Vi rapporterade förra året i Läkartidningen om kosttillskottet Jacked Power (MMSPORTS) som misstänkt orsak till hjärnblödning hos en tidigare frisk 53-årig kvinna utan riskfaktorer för stroke [1]. I innehållsförteckningen fanns bland annat de amfetaminlika substanserna β-fenetylamin och N,N-dimetylfenetylamin samt en mycket hög dos koffein. Efter rapporten analyserade vi pulvret i samarbete med amerikanska och holländska forskare. Analysen visade innehåll av amfetamin-isomeren β-metylfenetylamin (BMPEA) i en mycket hög dos och har nu publicerats i Annals of Internal Medicine [2]. BMPEA fanns inte med i innehållsförteckningen och var den enda olistade substansen som hittades. Innehållet bekräftades med ytterligare specifik analys för BMPEA där dosen visade sig vara 290 mg per serveringsdos på 13 g pulver.
Hjärnblödningen hos kvinnan i vår fallbeskrivning orsakades sannolikt av träning i kombination med amfetamin-isomeren. Amfetamin har tidigare kunnat påvisas som orsak till hjärnblödning, och amfetaminlika substanser i kombination med träning har i tidigare fallrapporter identifierats som orsak till hjärnblödning. BMPEA tillverkades först på 1930-talet som en potentiell ersättare till amfetamin, och i djurförsök visades att ämnet ökar blodtryck och puls, men effekterna hos människor är dåligt studerade. Sambandet mellan kosttillskottet och hjärnblödningen kategoriseras som sannolikt enligt WHO:s terminologi för biverkningar.
Amerikanska Food and Drug Administration (FDA) varnade i april 2015 för att BMPEA kan hittas i många prestationshöjande kosttillskott. Tillverkare uppmanades då att sluta distribuera produkterna eftersom BMPEA är en syntetiskt framställd substans som inte kan återfinnas i de växter som vissa tillverkare hänvisar till i innehållsförteckningen.
Nuvarande lagstiftning utan krav på kontroll och godkännande av kosttillskott ger tillverkarna stor frihet att distribuera produkter med substanser eller kombinationer av substanser där effekten hos människor är okänd. Det aktuella fallet visar dessutom att man inte alltid kan lita på innehållsförteckningen. Amerikanska FDA och svenska Livsmedelsverket informerades om fyndet direkt när analysen var klar. Det får anses alarmerande att man i ett kosttillskott kan hitta en mycket hög dos av en syntetiskt framställd amfetamin-isomer vars förekomst konsumenten är helt ovetande om.
Medicinsk kommentar
Det har i flera studier visats att kontinuerlig glukosmätning (CGM) ger patienter med typ 1-diabetes en förbättrad glykemisk kontroll. För patienter med typ 2-diabetes finns det inte lika stort vetenskapligt underlag. Indikation för CGM vid typ 2-diabetes är bristande glukoskontroll trots flerdosinsulin eller återkommande allvarliga hypoglykemier.
Nyheter
Magnus Isacson, distriktsläkare och ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, slutar sitt jobb på en vårdcentral i en socioekonomiskt utsatt Stockholmsförort i protest. »Jag kan inte längre stå för den vård som vi har möjlighet att erbjuda«, skriver han i en debattartikel i Expressen. (2 kommentar)
Kultur
När ungdomsmottagningen »Rådgivningsbyrån för sex och samlevnad« öppnade 1970 anställdes en barnmorska på halvtid, men besöksfrekvensen ökade snabbt. Viktiga frågor var preventivmedel och att minska spridningen av könssjukdomar. Men många frågor utöver detta väcktes vid besöken, och Rådgivningsbyrån behövde en bredare inriktning för att kunna bli en instans dit skolungdomar kunde söka med vanliga frågor.
Nyheter
Under pandemiåret 2020 växte Läkarförbundets medlemsantal med 3 procent, eller 1 200 personer. Nu har förbundet över 55 000 medlemmar. Och under fjolåret fick fler hjälp med frågor om arbetsmiljö, lön och villkor, säger ordförande Sofia Rydgren Stale.
Nyheter
På Karolinska universitetssjukhuset i Solna finns en av få mottagningar i landet som tar emot långtidssjuka i covid-19, även om de inte legat på sjukhus. Men trycket på mottagningen är högt. »Vi får extremt mycket remisser«, säger Judith Bruchfeld, som leder mottagningen.
Nyheter
Nationella riktlinjer och multiprofessionella mottagningar. Det är ett par saker som »Stödgruppen för läkare med covid-19« vill se. Det är brist på vård för långtidssjuka, och stödgruppen varnar för ett berg av rehabilitering.
Nyheter
Primärvården får snart ett kunskapsstöd för utredningar av långtidssjuka i covid-19, och 1177 ska få ett stöd för rådgivning. Men en nationell strategi med riktlinjer om mottagning och behandling dröjer.
Nya rön
Stafylokocker är den vanligaste orsaken till ledprotesinfektion, som inträffar efter någon procent av artroplastiker. En avhandling belyser likheter och skillnader mellan S aureus, S capitis och S epidermis vid ledprotesinfektion.
Fallbeskrivning
Ofrivilliga rörelser är typiskt vid Huntingtons sjukdom, men det är mycket vanligt att rörelsestörningen föregås av 10–20 år av psykiska symtom. Denna fallbeskrivning belyser hur sjukdomsförloppet kan te sig vid Huntingtons sjukdom och leda till att patienter vårdas för en annan diagnos en längre tid. (1 kommentar)
Författarintervjun
Per Breimer, överläkare vuxenpsykiatri i Helsingborg, har tillsammans med Åsa Petersén och Håkan Widner skrivit en artikel om Huntingtons sjukdom.
Nyheter
Hittills har få analyser av covidprover gjorts för att upptäcka den nya brittiska varianten av coronaviruset. Folkhälsomyndigheten lovar dock att kapaciteten ska öka. Och det är bråttom, menar experter på området.
Nyheter
Det finns flera brister i Region Skånes direktupphandlingar inom vården. Regionen behöver dessutom bli bättre på förebyggande arbete mot mutor och korruption i upphandlingar. Det visar en ny revisionsrapport.
Podd
När trycket från den nuvarande pandemin har lättat kan en ny utmaning uppstå för de anställda som arbetat med den. »Det kan gå så långt att man inte vill att det där ska sluta. Man är rädd för hur man ska kunna gå över i det normala livet«, säger Mikael Köhler, läkare och hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.
Nyheter
För två år sedan beslutade Region Dalarna att ett sprututbytesprogram skulle införas 2020. Men på grund av pandemin har planerna lagts på is, rapporterar SVT.
Nyheter
Lokalföreningarna arbetar för fullt med de retroaktiva löneökningarna för 2020. Hur långt man kommit i förhandlingarna med arbetsgivarna varierar i landet, men några föreningar sneglar på Jönköping där det står klart att läkarna får ett generellt påslag på 2,75 procent.
Debatt
Randomiserade kontrollerade försök är ett av de viktiga redskapen för att förbättra hälsa och vård. I covid-19-pandemin har de varit, och är, av stor betydelse för att utveckla de vacciner som snart kommer att skydda oss mot sars-cov-2, skriver Holger Rootzén.(6 kommentar)
Nyheter
Det blir politikerna – inte tjänstemännen – som kommer att avgöra om Kry får ta över sjukvårdsrådgivningen 1177 i Stockholm. Kry har köpt det bolag som bemannar tjänsten och affären har fått kritik.
Människor & möten
Janaki Brolin inledde sin läkarkarriär som volontärläkare i Sierra Leone. Där fick hon perspektiv på tillvaron och sitt jobb som läkare, som hon nu reflekterar över i sin podd »Tukul story from Sierra Leone«.
Denna webbplats använder sig av kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen. Genom att använda vår webbplats så godkänner du de kakor som sparas. Läs mer!Ok