Bob Dylan vid en presskonferens i Solna i april 1966, dagen innan en spelning i Konserthuset i Stockholm. Foto: Olle Lindeborg / TT

Autoreferat. I september 2014 släpptes nyheten att en samling forskare på Karolinska institutet smugit in Bob Dylan-citat i sina vetenskapliga artiklar. Nyheten, som publicerades i KI:s personaltidning, fick snabbt internationell spridning och omnämndes bland annat i Washington Post och Guardian.

Mot bakgrund av detta beslöt vi att titta vidare på företeelsen och söka igenom hela den biomedicinska litteraturen efter Bob Dylan-citat. Samtliga låt- och albumtitlar laddades ner från bobdylan.com och en sökning gjordes i databasen Medline, där vi även sökte på modifierade titlar. Resultaten publicerades nyligen i BMJ:s julnummer [1].

Vi hittade sammanlagt 213 publikationer där Bob Dylan entydigt citeras i en artikeltitel. Den vanligast förekommande låttiteln är »The times they are a-changin’« följd av »Blowin’ in the wind«. En av de tidigaste artiklarna från KI har rubriken »Nitric oxide and inflammation: the answer is blowing in the wind«. Författarna avslutar sin översikt med raderna: »Traditional medicine has most often sought to diagnose disease from signs in the body fluids, but perhaps the answer is simply blowing in the wind«. I ett annat exempel, »Blood on the tracks: a simple twist of fate?«, kombinerar artikelförfattarna, också verksamma på KI, både en album- och låttitel i artikeltiteln.

Det första citatet dyker upp i en artikel från 1970, men först på 1990-talet tar det fart då antalet citat ökar exponentiellt. Sammanfattningsvis är det tydligt att Bob Dylans låtskatt har varit en inspirationskälla för medicinska forskare världen över.