Nivåer av GADA viktiga vid val av behandling av LADA
Anneli Björklund, docent, överläkare, institutionen för molekylär medicin och kirurgi, Karolinska institutet, Stockholm; Akademiskt specialistcentrum, Centrum för diabetes, Stockholm
Valdemar Grill, senior professor, Institutt for klinisk og molekylær medisin, Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet, Trondheim, Norge
Egenreferat. LADA (latent autoimmun diabetes hos vuxna) karaktäriseras av positivitet för antikroppar mot proteinet GAD (GADA), ålder >30 år och att inget behov av insulin finns under de första 3–6 månaderna efter diabetesdiagnosen. LADA utgör cirka 10 procent av all diabetes, och många oupptäckta fall döljer sig bland dem som diagnostiserats med typ 2-diabetes. Det är oklart vilken som är den bästa behandlingen, och det finns få randomiserade behandlingsstudier.Eftersom personer med LADA ofta behöver insulinbehandling tidigare än de med typ 2-diabetes borde optimal behandling syfta till att upprätthålla patienternas egen insulinproduktion.
I vår svensk-norska randomiserade studie med 64 patienter jämfördes tidig behandling med insulin med behandling med sitagliptin under en 21 månader lång interventionsperiod. Bägge behandlingarna gavs som tillägg till metformin. Studien var fokuserad på utvecklingen över tid av egen insulinproduktion, mätt som C-peptid. Resultaten visade entydigt att behandling med insulin respektive sitagliptin var likvärdiga när det gällde graden av bevarad egen insulinproduktion.
Vi fann också att insulinproduktionen hos de patienter med LADA som hade höga nivåer av GADA vid studiestart minskade betydligt under studiens gång. Hos patienter med låga nivåer av GADA såg vi ingen nedgång av egen insulinfrisättning över huvud taget under den 21 månader långa studien (se Figur 1).
Vi konkluderar för det första att tidig insulinbehandling inte har några fördelar jämfört med alternativ peroral behandling när det gäller att bevara egen insulinproduktion. För det andra har nivån av GADA avgörande betydelse för de insulinproducerande betacellernas överlevnad. Tidig insulinbehandling kan vara motiverad hos patienter med höga nivåer av GADA för att undvika följderna av hastigt påkommet insulinbehov med åtföljande dysmetabolism inklusive ketoacidos. Däremot saknas indikation för tidig insulinbehandling hos patienter med låga (men fortsatt patologiska) nivåer av GADA. För att välja bästa möjliga behandling vid LADA är det alltså mycket viktigt att ta hänsyn till nivåerna av GADA. Vi rekommenderar en generösare attityd då det gäller att testa personer med icke-insulinberoende diabetes för GADA.
Nya rön
En nyfödd pojke drabbades av blodförlust, vilket troligen var en följd av att blodet transfunderats från pojken till placenta när han låg på mammans bröst.
Nyheter
Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism vid Karolinska universitetssjukhuset riktar återigen kritik mot Läkarförbundet kring ärendet där en läkare larmat om antisemitiska trakasserier. Gruppen anser bland annat att förbundet bör upprätta en visselblåsarfunktion.
Medicinsk kommentar
Det har i flera studier visats att kontinuerlig glukosmätning (CGM) ger patienter med typ 1-diabetes en förbättrad glykemisk kontroll. För patienter med typ 2-diabetes finns det inte lika stort vetenskapligt underlag. Indikation för CGM vid typ 2-diabetes är bristande glukoskontroll trots flerdosinsulin eller återkommande allvarliga hypoglykemier.
Nyheter
Magnus Isacson, distriktsläkare och ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, slutar sitt jobb på en vårdcentral i en socioekonomiskt utsatt Stockholmsförort i protest. »Jag kan inte längre stå för den vård som vi har möjlighet att erbjuda«, skriver han i en debattartikel i Expressen. (3 kommentar)
Kultur
När ungdomsmottagningen »Rådgivningsbyrån för sex och samlevnad« öppnade 1970 anställdes en barnmorska på halvtid, men besöksfrekvensen ökade snabbt. Viktiga frågor var preventivmedel och att minska spridningen av könssjukdomar. Men många frågor utöver detta väcktes vid besöken, och Rådgivningsbyrån behövde en bredare inriktning för att kunna bli en instans dit skolungdomar kunde söka med vanliga frågor.
Nyheter
Under pandemiåret 2020 växte Läkarförbundets medlemsantal med 3 procent, eller 1 200 personer. Nu har förbundet över 55 000 medlemmar. Och under fjolåret fick fler hjälp med frågor om arbetsmiljö, lön och villkor, säger ordförande Sofia Rydgren Stale.
Nyheter
På Karolinska universitetssjukhuset i Solna finns en av få mottagningar i landet som tar emot långtidssjuka i covid-19, även om de inte legat på sjukhus. Men trycket på mottagningen är högt. »Vi får extremt mycket remisser«, säger Judith Bruchfeld, som leder mottagningen.
Nyheter
Nationella riktlinjer och multiprofessionella mottagningar. Det är ett par saker som »Stödgruppen för läkare med covid-19« vill se. Det är brist på vård för långtidssjuka, och stödgruppen varnar för ett berg av rehabilitering.
Nyheter
Primärvården får snart ett kunskapsstöd för utredningar av långtidssjuka i covid-19, och 1177 ska få ett stöd för rådgivning. Men en nationell strategi med riktlinjer om mottagning och behandling dröjer.
Nya rön
Stafylokocker är den vanligaste orsaken till ledprotesinfektion, som inträffar efter någon procent av artroplastiker. En avhandling belyser likheter och skillnader mellan S aureus, S capitis och S epidermis vid ledprotesinfektion.
Fallbeskrivning
Ofrivilliga rörelser är typiskt vid Huntingtons sjukdom, men det är mycket vanligt att rörelsestörningen föregås av 10–20 år av psykiska symtom. Denna fallbeskrivning belyser hur sjukdomsförloppet kan te sig vid Huntingtons sjukdom och leda till att patienter vårdas för en annan diagnos en längre tid. (1 kommentar)
Författarintervjun
Per Breimer, överläkare vuxenpsykiatri i Helsingborg, har tillsammans med Åsa Petersén och Håkan Widner skrivit en artikel om Huntingtons sjukdom.
Nyheter
Hittills har få analyser av covidprover gjorts för att upptäcka den nya brittiska varianten av coronaviruset. Folkhälsomyndigheten lovar dock att kapaciteten ska öka. Och det är bråttom, menar experter på området.
Nyheter
Det finns flera brister i Region Skånes direktupphandlingar inom vården. Regionen behöver dessutom bli bättre på förebyggande arbete mot mutor och korruption i upphandlingar. Det visar en ny revisionsrapport.
Podd
När trycket från den nuvarande pandemin har lättat kan en ny utmaning uppstå för de anställda som arbetat med den. »Det kan gå så långt att man inte vill att det där ska sluta. Man är rädd för hur man ska kunna gå över i det normala livet«, säger Mikael Köhler, läkare och hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.
Nyheter
För två år sedan beslutade Region Dalarna att ett sprututbytesprogram skulle införas 2020. Men på grund av pandemin har planerna lagts på is, rapporterar SVT.
Nyheter
Lokalföreningarna arbetar för fullt med de retroaktiva löneökningarna för 2020. Hur långt man kommit i förhandlingarna med arbetsgivarna varierar i landet, men några föreningar sneglar på Jönköping där det står klart att läkarna får ett generellt påslag på 2,75 procent.
Denna webbplats använder sig av kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen. Genom att använda vår webbplats så godkänner du de kakor som sparas. Läs mer!Ok