Egenreferat. Alkohol och hepatit C-virus är de vanligaste orsakerna till levercirros och därtill leverrelaterad morbiditet och mortalitet i Sverige. I en nyligen publicerad studie baserad på data från 598 patienter diagnostiserade med levercirros i Halland mellan 2011 och 2018 var den åldersstandardiserade incidensen 22,5 per 100 000 personår [1]. Alkohol var, som förväntat, den vanligaste etiologin till sjukdomen (51 procent), därefter hepatit C-virus och kryptogen cirros. Leversteatos var en viktig orsak till levercirros och svarade för ca 6 procent av fallen.
Leverrelaterade komplikationer var vanliga, och 47 procent av patienterna hade ascites vid diagnos. Upp till 12,5 procent av patientpopulationen fick diagnosen levercellscancer i samband med eller inom det första halvåret efter cirrosdiagnosen.
I en uppföljningsstudie av 582 patienter studerades samband mellan socioekonomi och tid till död eller levertransplantation [2]. Uppföljningen avslutades den 1 januari 2020. Patienternas socioekonomiska status definierades med utgångspunkt i den svenska standarden för yrkesklassificering (SSYK 2012). SSYK 2012 definierar fyra kvalifikationsnivåer: Nivå 1 motsvarar yrken med inga eller låga formella utbildningskrav. Nivå 2 motsvarar yrken som ofta kräver gymnasial utbildning samt eftergymnasiala utbildningar upp till 2 år. Nivå 3 omfattar yrken med krav på praktiska eller yrkesspecifika eftergymnasiala utbildningar om 2–3 år. Nivå 4 omfattar yrken där det krävs eftergymnasiala utbildningar om minst 3 år, normalt 4 år eller längre.
Nivå 3 och 4 svarade för en liten andel av populationen (20 procent tillsammans), och yrkeskvalifikationsnivå var starkt kopplad till överlevnad. Nivå 4-gruppen hade en medelöverlevnad på 6,4 år; 95 procents konfidensintervall (95KI) 5,5–7,2 år. Medelöverlevnaden för patienterna med nivå 1 var enbart 3 år; 95KI 2,3–3,4. Multivariatanalyser visade ökad hazardkvot för nivå 1 (3,43; 95KI 1,89–6,23) och nivå 2 (2,48; 95KI 1,48–4,12) jämfört med nivå 4. Skillnaderna var också statistiskt signifikanta när de lägre nivåerna (1–2) jämfördes med de högre (3–4). Hazardkvoten för nivå 1–2 var då 1,85 (95KI 1,32–2,61).
Dessa fynd betonar vikten av hälsofrämjande och förebyggande åtgärder mot leversjukdomar i de mest utsatta samhällsgrupperna.