Hörselnedsättning och demens har ett välkänt statistiskt samband. Hörselnedsättning identifieras som den största enskilda potentiellt modifierbara riskfaktorn för demens. Mekanismer som diskuterats inkluderar ökad kognitiv belastning, effekter på hjärnans struktur och minskade kognitivt stimulerande aktiviteter. Tidigare studier har antytt en positiv effekt av hörselintervention på kognitiv försämring och demens, men dessa var främst observationsstudier. En ny interventionsstudie i Lancet undersökte hörselinterventionens effekt på kognitiv nedgång hos äldre vuxna med hörselnedsättning.

Achieve-studien är en oblindad randomiserad kontrollerad multicenterstudie på äldre personer (70–84 år) med obehandlad hörselnedsättning. Deltagarna rekryterades från två populationer: äldre deltagare från en kardiovaskulär hälsostudie (ARIC) och nyrekryterade friska frivilliga äldre. Deltagarna randomiserades till hörselintervention (audiologisk rådgivning och hörapparat) eller hälsoutbildning (förebyggande av kroniska sjukdomar). Det primära effektmåttet var 3-årsförändring av global poängskattning med ett omfattande kognitivt testbatteri.

Av totalt 3 004 deltagare (24 procent från ARIC) fick hälften hörselinterventionen och hälften hälsoutbildningen. Medelåldern var 76,8 år. Deltagare från ARIC var genomsnittligt äldre med fler riskfaktorer och lägre kognitiva poäng vid baslinjen än de nyrekryterade studiedeltagarna. De kognitiva testen gjordes årligen.

I den primära analysen var inte den 3-åriga kognitiva förändringen signifikant annorlunda mellan interventionsgruppen och kontrollgruppen (–0,200 i interventionsgruppen och –0,202 i kontrollgruppen; P = 0,96). En känslighetsanalys visade dock en signifikant skillnad mellan grupperna (P för interaktion = 0,010). Resultaten antyder att hörselintervention kan minska kognitiv förändring över 3 år hos äldre med ökad risk för kognitiv nedgång, men inte i populationer med minskad risk. Inga signifikanta biverkningar rapporterades.

Slutsatsen är att hörselinterventionen i Achieve-studien inte minskade den 3-åriga kognitiva nedgången för hela kohorten, men kan vara effektiv för vissa äldre med ökad risk för kognitiv försämring. Fortsatt uppföljning av Achieve-kohorten pågår för att undersöka långtidseffekter av hörselintervention på kognitiv funktion.