Transuretral resektion av prostata (TURP) är den mest väletablerade kirurgiska behandlingen av nedre urinvägssymtom vid benign prostataobstruktion. Under och även efter detta ingrepp kan en betydande blödning i prostata inträffa, vilket kan orsaka anemi. Intraprostatiska injektioner med mepivakain–adrenalin (MA) vid värmebehandling av prostata (CoreTherm) är en etablerad teknik, och nyligen publicerades en svensk studie som har undersökt om detta kan minska komplikationerna även vid TURP.

Forskarnas huvudsyfte var att bedöma hur effektiva MA-injektioner i prostata är för att minska blödning i samband med TURP. Detta mättes som den förlorade mängden blod i förhållande till hur mycket prostatavävnad som hade avlägsnats.

Inklusionskriterierna i denna randomiserade kontrollerade multicenterstudie omfattade en prostataförstoring på över 30 ml, som bekräftats via transrektalt ultraljud. Deltagarna skulle även ha fler än 12 poäng i ett självskattningsformulär för prostatasymtom (IPSS) samt ett minskat maximalt urinflöde under 13 ml/s. Patienter med känd intolerans mot mepivakain, adrenalin eller de som bedömdes olämpliga för TURP exkluderades. Totalt inkluderades 100 patienter som lottades (1:1) till antingen TURP eller TURP med intraprostatiska MA-injektioner. Av administrativa skäl kunde 19 deltagare inte följas upp.

I TURP-gruppen var blodförlusten 6,6 ml/g och i TURP + MA-gruppen 4,8 ml/g. Dessa resultat visar på en minskad blodförlust, men resultatet i denna univariabla analys var inte statistiskt signifikant. När vidare analyser utfördes och fler variabler beaktades så visade det sig att ett tillägg av MA-injektioner resulterade i en signifikant 40-procentig minskning av blodförlusten. Det fanns ingen statistiskt signifikant skillnad mellan grupperna när det gällde förändringar i hemoglobinnivå eller postoperativa komplikationer.

Denna studie visar att det är möjligt att minska blodförlusten genom intraprostatiska MA-injektioner i samband med TURP. Dock är studien liten, och resultaten bör därför bekräftas i mer omfattande material.

Potentiella bindningar och jävsförhållanden: Släktskap med en av forskarna.