Egenreferat. Överviktskirurgi leder ofta till en bestående viktminskning och minskad samsjuklighet, men effekten på munhälsa är inte väl klarlagd.
I en registerbaserad kohortstudie har fetmaopererade patienter följts över tid. En matchad referenspopulation har använts som jämförelse.
Alla vuxna som har genomgått fetmakirurgi i Sverige mellan 2009 och 2018 identifierades i SOReg (Scandinavian obesity surgery registry). Totalt inkluderades 53 643 patienter och en jämförelsegrupp om 536 430 individer. Genom att länka data från Tandhälsoregistret undersöktes frekvensen av olika åtgärder: fyllningar, rotbehandling, åtgärder på grund av tandlossning och tandextraktioner. Uppföljningstiden preoperativt var 3,5 ± 2,1 år och postoperativt 4,0 ± 2,3 år.
Tiden före ingreppet fick överviktsopererade något fler fyllningar, rotfyllningar och extraktioner än jämförelsegruppen. Efter överviktsoperation ökade alla åtgärder markant, utom interventioner för tandlossning: fyllningar ökade med 32 procent, rotbehandlingar med 29 procent och extraktioner med 27 procent, jämfört med tiden före operationen. Efter överviktsoperationen (indexdatum) var fyllningsbehandling 1,75 gånger vanligare i patientkohorten än i jämförelsegruppen. Också tandextraktioner och rotfyllningar var påtagligt vanligare (1,9 respektive 2,1 gånger).
Sambandet mellan fetma och nedsatt munhälsa är multifaktoriellt, och tillstånden delar många bakomliggande orsaker. Ogynnsamma kostvanor är den mest uppenbara faktorn. Samtidiga sjukdomar som typ 2-diabetes och gastroesofageal refluxsjukdom är vanliga bland överviktiga individer och kan inverka på munhälsan. Patienter som remitteras till fetmakirurgi har dåliga matvanor och hög risk för karies redan före operationen. Efter fetmakirurgi är rekommendationen att äta 6–8 små måltider varje dag. Om patienten följer kostrekommendationerna, men med större inslag av socker, kan detta delvis förklara ökningen av tandproblem. I de svenska riktlinjerna för vård efter fetmakirurgi nämns kort att småätande utgör en risk för karies, men det finns inga rekommendationer gällande tandhygien eller förebyggande åtgärder.
Resultaten indikerar ett stort behov av rådgivning om kost och tandhälsa till patienter inför och efter överviktskirurgi.