Fästing (Ixodes ricinus). Illustration: Hampus Lejon

Egenreferat. Sverige har i dag fler rapporterade fall av fästingburen encefalit (TBE) än någonsin [1], trots ett kraftigt ökat antal vaccinationer mot TBE under det senaste decenniet. Hur många som blir infekterade av TBE-viruset och hur vaccinationstäckningen för sjukdomen ser ut vet vi i dagsläget lite om eftersom det saknas ett nationellt vaccinationsregister för TBE och specifika serologiska metoder för att studera dessa frågor. I ett nationellt samarbete har vi tillsammans med andra forskare studerat utbredningen av TBE-virusinfektioner och TBE-vaccinationer i nio regioner (Gotland, Gävleborg, Kronoberg, Skåne, Stockholm, Uppsala, Värmland, Västerbotten och Västra Götaland) via påvisande av specifika antikroppar hos blodgivare. Nyckeln till studien är metoden TBE-SMIA (suspension multiplex immunoassay), som har utvecklats vid Zoonosis Science Center vid Uppsala universitet och avdelningen för klinisk mikrobiologi på Akademiska sjukhuset och som för första gången möjliggör att effektivt kunna särskilja antikroppssvaret efter en TBE-infektion från det efter en TBE-vaccination [2, 3]. Metoden är sedan 2021 nationell referensmetod för påvisande av TBE-vaccinationsgenombrott (det vill säga TBE-virusinfektion trots att man är TBE-vaccinerad) vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Andelen tidigare TBE-virusinfekterade blodgivare varierade mellan 1,0 och 7,0 procent i de olika regionerna. Baserat på aktuella populationsstorlekar uppskattas det totala antalet TBE-virusinfekterade i åldersgruppen 15–65 år till mer än 160 000 i de undersökta regionerna. Andelen TBE-vaccinerade blodgivare varierade mellan 8,7 och 57,0 procent i de olika regionerna. Det totala antalet TBE-vaccinerade i åldern 15–65 år i de undersökta regionerna uppskattas till mer än 1 600 000. Beräkningar indikerar att andelen TBE-virusinfektioner utan utvecklad sjukdom och diagnos är betydligt högre än tidigare känt.

Studieresultatet ger en mycket viktig bakgrund till framtida vaccinationsstrategier och ett incitament till inrättandet av ett nationellt vaccinationsregister för TBE. Studien kommer att leda till ökad kunskap om TBE inom sjukvården, men även hos allmänheten. Vidare studier gällande orsaken till den ökning av TBE-fall som vi ser, trots ett ökat antal vaccinationer, borde prioriteras högt om vi ska kunna minska antalet nya fall av sjukdomen.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Eurosurveillance, som är kopplad till EU:s smittskyddsmyndighet. Studien har finansierats med medel från EU (program: Horizon 2020) och SciLifeLab (projekt: Pandemic Laboratory Preparedness).