EMA:s och FDA:s godkännanden av Paxlovid (nirmatrelvir–ritonavir) mot covid-19 baserades på studier av ovaccinerade i studien Epic-HR [1]. Nu har effekten av läkemedlet hos covid-19-vaccinerade följts upp i studien Epic-SR [2].

I denna dubbelblindade studie randomiserades vaccinerade med riskfaktorer för allvarlig covid-19 och ovaccinerade utan riskfaktorer för allvarlig covid-19 med jämn allokering. Totalt randomiserades 1 288 personer till antingen placebo eller nirmatrelvir–ritonavir över flera centrum. Det primära utfallsmåttet var tid till förbättring avseende symtom på covid-19. Det primära utfallsmåttet i Epic-HR var hospitalisering eller död. Samma utfallsmått fanns med som sekundärt utfallsmått i Epic-SR. Det gick inte att se någon signifikant effekt av nirmatrelvir–ritonavir på något av dessa utfallsmått. Nirmatrelvir–ritonavir hade dysgeusi och diarré som huvudsakliga biverkningar. Förekomsten av dysgeusi väcker frågor om blindningen av interventionen i Epic-HR, något som är särskilt viktigt eftersom det primära utfallsmåttet i denna studie var subjektivt (regress av symtom).

Resultatet för denna studie har funnits på webbplatsen Clinicaltrials.gov sedan i somras, men nu har hela artikeln publicerats.