Flera länder, inklusive Sverige [1], rekommenderar att män som har sex med män (MSM) som får förebyggande behandling mot hiv (preexponeringsprofylax) testar sig för klamydia och gonorré från ändtarm, svalg och urin var tredje månad (3×3-screening). Rekommendationen – som potentiellt kan medföra signifikanta kostnader i sjukvårdsbudgeten – är baserad på matematisk modellering och har inte utvärderats i rigorösa kliniska prövningar. Gonoscreen är den första studien som undersökt effekten av screening av MSM på preexponeringsprofylax [2].
Gonoscreen genomfördes i Belgien år 2020–2021. 1 014 patienter randomiserades till screening eller ingen screening (kontroll) för klamydia och gonorré. Patienter i screeninggruppen provtogs enligt 3×3-screeningprinciperna och behandlades vid positiva provsvar. Patienter i kontrollgruppen provtogs också, men informerades endast om provsvaren vid eventuella symtom och behandlades således inte vid enbart positiva provsvar. Båda grupperna utvärderades avseende för symtom vid varje besök, och vid symtom mellan besöken fick de söka vård, provtas och eventuellt behandlas. Infektionsincidensen, andelen symtomgivande infektioner och den kumulativa antibiotikaanvändningen jämfördes mellan grupperna under 1 år.
357 patienter i 3×3-screening vs 344 i kontrollgruppen fullföljde 1 år i studien. Signifikant fler infektioner diagnostiserades i kontrollgruppen (incidenskvot 1,318; 95 procents konfidensintervall 1,068–1,627). Skillnaden drevs dock uteslutande av klamydiainfektioner (både symtomgivande och symtomfria). När man antog att 2 på varandra följande positiva prov hos patienter i kontrollgruppen utgjordes av en persisterande infektion, snarare än 2 olika infektioner, blev skillnaden i klamydiaincidensen likaså icke-signifikant. Konfidensintervallen var dock inte tillräckligt snäva för att bekräfta »non-inferiority« av att inte screena. Patienter i kontrollgruppen konsumerade drygt 40 procent mindre doxycyklin och ceftriaxon.
Intensiv screening av klamydia- och gonorréincidensen gjorde begränsad nytta och resulterade i högre antibiotikakonsumtion. 11 respektive 26 män behövde screenas under 1 års tid för att förhindra en asymtomatisk respektive en symtomgivande klamydiainfektion. 2,34 doxycyklinkurer behöver förskrivas för att förhindra en symtomgivande infektion. Inga komplikationer sågs i studien. Huruvida detta, och den potentiella nyttan av att minska klamydia-/gonorréförekomsten i den aktuella patientgruppen, står i proportion till kostnaderna för screening och effekten på antibiotikaförskrivningen kan debatteras.
Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Jaran Eriksen har varit delaktig i expertgruppen vid revision av »Hiv preexpositionsprofylax (PrEP) – Rekommendation om praktisk handläggning 2023«.