Sedan covid-19 började spridas världen över har frågan om användning av munskydd i offentliga miljöer blivit alltmer aktuell. En norsk studie, nyligen publicerad i BMJ, har undersökt hur väl munskydd skyddar mot luftvägsinfektioner i offentliga miljöer.

Studien genomfördes under 2023 och inkluderade 4 647 vuxna ≥18 år. Av dessa randomiserades 2 371 till interventionsgruppen och 2 276 till kontrollgruppen. Deltagarna i interventionsgruppen använde kirurgiska munskydd (typ II/IIR) i offentliga miljöer, såsom köpcentrum och kollektivtrafik, under 2 veckor. Resultaten jämfördes med kontrollgruppen, som inte bar munskydd under denna period.

Den primära utfallsvariabeln var självrapporterade luftvägssymtom som överensstämmer med en luftvägsinfektion. Sekundära utfall inkluderade självrapporterad och registrerad covid-19-infektion.

I interventionsgruppen rapporterades 163 fall (8,9 procent) av luftvägssymtom, jämfört med 239 fall (12,2 procent) i kontrollgruppen. Den absoluta riskdifferensen var −3,2 procent (95 procents konfidensintervall  −5,2 till −1,3; P < 0,001), vilket innebär att användning av munskydd skulle leda till 3 300 färre infektioner per 100 000 individer. Det fanns ingen statistiskt signifikant skillnad avseende självrapporterad eller registrerad covid-19-infektion.

Studien har flera begränsningar som bör beaktas. Kontrollgruppen vistades oftare i offentliga miljöer, medan deltagarna i interventionsgruppen tenderade att undvika dessa platser eftersom de kände sig obekväma med att bära munskydd utan en officiell rekommendation. Dessutom baserades resultaten enbart på deltagarnas självrapporterade symtom, utan objektiva eller laborativa fynd som bekräftade infektion.

Sammantaget antyder studien att användning av munskydd i offentliga miljöer är fördelaktig för att minska risken att drabbas av symtom från luftvägarna. Forskarna drar slutsatsen att munskydd är en enkel och relativt kostnadseffektiv intervention som kan övervägas för att minska spridningen av luftvägsinfektioner.