Egenreferat. Sublinguala varicer eller förtjockade vener på tungans undersida är ett synligt fenomen hos ca 30 procent av vuxna individer. Venerna är lätt synliga vid en vanlig tandvårdskontroll. Förutom hög ålder är det associerat med rökning och högt blodtryck. Patofysiologin bakom uppkomsten är okänd. 

I en tidigare observationsstudie fann vi samband mellan sublinguala varicer och högt systolisk blodtryck (oddskvot [OR] 1,5), högt fasteglukos (OR 1,8), lågt HDL (OR 1,8), ökat midjeomfång (OR 1,7) och hög midja–stusskvot (OR 2,2) [1]. Sambanden mellan sublinguala varicer och ett flertal av riskfaktorerna för kardiovaskulär och cerebrovaskulär sjukdom motiverade till en ny studie med syfte att undersöka om tillståndet är associerat med nyinsjuknande i ischemisk hjärtsjukdom eller nyinsjuknande i cerebrovaskulär sjukdom.

I en prospektiv observationsstudie följdes två studiekohorter (201 mellan 2010 och 2021, 938 mellan 2018 och 2021) av tandvårdspatienter som kom för årlig undersökning. Medelåldern var 66 år och andelen män 46 procent. Vid inklusion lämnade deltagarna uppgifter om medicinska diagnoser samt riskfaktorer för ischemisk hjärtsjukdom och cerebrovaskulär sjukdom, och venerna på tungans undersida dokumenterades med foton.

Vid uppföljningen efterfrågades deltagarna om medicinska diagnoser via postenkät eller telefonintervju. Diagnoser inom ischemisk hjärtsjukdom (hjärtinfarkt eller angina pectoris) och inom cerebrovaskulär sjukdom (stroke eller TIA) validerades genom de medicinska journalerna på det närliggande sjukhuset. Baserat på foton av tungan klassificerades om deltagarna hade sublinguala varicer eller ej (Figur 1). Klassificeringen utfördes av två erfarna tandläkare blindade i förhållande till varandra och till deltagarnas medicinska diagnoser och riskfaktorer. Huvudvariabeln »nytillkommen ischemisk hjärtsjukdom« definierades som förekomst av diagnosen (hjärtinfarkt/angina pectoris) vid uppföljning men inte vid studiestart. Motsvarande gällde för huvudvariabeln »nytillkommen cerebrovaskulär sjukdom«.  

De med sublinguala varicer vid studiestart hade en incidens av ischemisk hjärtsjukdom på 4,5 procent och cerebrovaskulär sjukdom på 4,2 procent under studieperioden, jämfört med 1,8 procent (P = 0,009) respektive 2,0 procent (P = 0,026) hos dem utan sublinguala varicer. Sambandet mellan sublinguala varicer och nytillkommen ischemisk hjärtsjukdom kvarstod efter justering för kön, ålder och rökning (OR 2,3; 95 procents konfidensintervall [95KI] 1,1–4,8), men inte mellan sublinguala varicer och nytillkommen cerebrovaskulär sjukdom (OR 1,8; 95KI 0,8–3,7).

Samband mellan sublinguala varicer och ischemisk hjärtsjukdom är aldrig tidigare visat och behöver därför verifieras av andra. Eftersom vi i en tidigare studie funnit samband mellan sublinguala varicer och ett flertal riskfaktorer för ischemisk hjärtsjukdom så var det inte helt oväntat. Ett sådant samband skulle kunna tala för en gemensam patofysiologi. 

Eftersom blodkärlen under tungan är lätt synliga vid en vanlig tandvårdskontroll skulle en sådan koppling kunna få klinisk betydelse för att identifiera individer med risk för ischemisk hjärtsjukdom.