Tobaksrökning är en välkänd riskfaktor för utveckling av hidradenitis suppurativa, men effekterna av förändrade rökvanor på sjukdomsförloppet är mindre beforskade. För att närmare undersöka dessa samband genomfördes en populationsbaserad studie med över 6 miljoner deltagare, och resultaten har nyligen publicerats i JAMA.
I metodbeskrivningen framgår att 2 kohorter undersöktes. Den primära kohorten inkluderade deltagare som genomgått 2 på varandra följande hälsoundersökningar och som uppfyllde inklusionskriterierna. Patienter med tidigare diagnos av sjukdomen, de som avled under studieperioden samt de med ofullständiga journaler exkluderades. Ur denna grupp bildades sedan en sekundär kohort, vilken omfattade bara dem som genomgått samtliga uppföljningar och som bibehöll samma rökvanor från den andra uppföljningen till den sista. Deltagarna delades in i 4 olika grupper efter rökstatus: de som rökte dagligen, nya rökare, de som slutat röka och de som aldrig rökt.
I studiepopulationen identifierades 3 761 fall. I den primära kohorten noterades en lägre risk för att utveckla sjukdomen hos deltagare som rökte vid den första uppföljningen men som sedan slutade röka (justerad hazardkvot [HR] 0,68; 95 procents konfidensintervall [95KI] 0,56–0,83), än hos dem som var rökare vid båda hälsoundersökningarna. En reducerad risk observerades även hos deltagare som var rökfria vid båda kontrollerna (justerad HR 0,57; 95KI 0,52–0,63). Vidare framkom att de som börjat röka, eller som först slutat röka men sedan återupptagit rökningen, hade en risk att drabbas likvärdig med dagligrökares.
Resultaten från den sekundära kohorten överensstämde med den primära, men antydde en mer uttalad riskreduktion vid rökstopp (justerad HR, 0,57; 95KI 0,39–0,83). Vid vidare analys fann forskarna att risken hos dem som slutade röka var likvärdig med risken för dem som rökte dagligen under de tidiga stadierna av uppföljningen. Nya rökare visade initialt samma risk som de som aldrig rökt, men efter 2–3 år ökade denna risk till en nivå jämförbar med dagliga rökares.
Sammanfattningsvis talar resultaten av denna kohortstudie för att rökstopp och fortsatt rökfrihet är associerat med en minskad risk för att utveckla hidradenitis suppurativa jämfört med daglig rökning. Att börja röka eller återuppta rökning kan dock innebära en risk som är likvärdig med den för dagligrökare.