Egenreferat. Dödshjälp, det vill säga eutanasi och läkarassisterat självmord, är olaglig i Sverige, men debatten om legalisering är fortsatt aktuell.
Läkarförbundet genomförde 2021 en enkätundersökning om läkarkårens inställning till dödshjälp. 41 procent av de svarande ansåg att dödshjälp bör tillåtas enligt svensk lag (medan 34 procent motsatte sig detta), men endast 29 procent uppgav sig vara villiga att själva genomföra dödshjälp. En tydlig trend identifierades där läkare med längre erfarenhet av vård i livets slutskede var mer negativa, medan mindre erfarna läkare oftare uttryckte osäkerhet [1].
Inställningen till legalisering av dödshjälp bland dem som arbetar dagligen med döende patienter, det vill säga personal inom palliativ vård, har dock varit okänd. Denna grupp besitter stor erfarenhet av vård i livets slutskede, vilket gör deras perspektiv särskilt relevant.
Inför den nationella konferensen i palliativ vård i Malmö 2023 genomfördes en enkätundersökning av attityder till legalisering av dödshjälp samt behovet av utbildning i ämnet [2]. Enkäten omfattade 19 slutna och två öppna frågor och riktade sig till alla deltagare på konferensen: läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, administratörer, forskare med flera.
Totalt svarade 444 av 866 inbjudna konferensdeltagare (51 procent), och svarsfrekvensen var proportionerligt fördelad över de yrkesgrupper som deltog på konferensen. Majoriteten som svarade var kvinnor (89 procent), de största yrkesgrupperna utgjordes av sjuksköterskor (60 procent) och 17 procent av de som svarade var läkare.
Resultaten visade att 38 procent var negativa till legalisering av eutanasi, 36 procent var positiva och 26 procent var osäkra. En liknande fördelning observerades beträffande läkarassisterat självmord (38 procent positiva, 36 procent negativa och 26 procent osäkra). Den negativa inställningen ökade med stigande ålder och längre erfarenhet inom palliativ vård (P < 0,01).
Läkare var mest negativa: 80 procent motsatte sig legalisering av eutanasi. Undersköterskor var de mest positiva (Figur 1): endast 13 procent motsatte sig legalisering. Bland sjuksköterskor var lika andelar (33 procent) positiva respektive negativa till legalisering. Svaren på de öppna frågorna belyste ämnets komplexitet och betonade behovet av vidare diskussion och utbildning.
Då våra fynd sätts i relation till tidigare forskning framkommer att läkare inom palliativ vård är mer negativa till dödshjälp än läkare i allmänhet, men att uppfattningen inte delas av andra yrkesgrupper inom palliativ vård.