Egenreferat. Mycket tidigt födda barn är mer sårbara för smärta än äldre barn och vuxna. Förutom omedelbara effekter kan tidig exponering för smärta påverka barnets senare utveckling negativt. Hur stora problemen med smärta bland tidigt födda barn är har hittills varit svårt att fastställa. För att besvara frågan har data från Neonatalvårdsregistret (www.snq.se) analyserats.
Studien bygger på uppgifter som personal i den svenska neonatalvården registrerat dagligen. Hos alla inneliggande barn har förekomst av smärta, orsaker till smärta samt hur smärtan skattats och behandlats rapporterats. Studien omfattade 3 686 barn som fötts i graviditetsvecka 22–31 under åren 2020–2024, och totalt utvärderades drygt 185 000 vårddygn.
Resultaten visar att barn som fötts extremt tidigt hade högst andel smärtsamma sjukdomstillstånd och exponerades för nästan dagliga smärtsamma intensivvårdsprocedurer under den första månaden efter födelsen, och även därefter. I den gruppen sågs också högst andel med smärta (Figur 1). Däremot hade de minsta barnen lägst andel morfinbehandling. Här kan det handla om underbehandling, även om det är väl känt att balansgången mellan effektiv smärtlindring och svåra biverkningar som blodtrycksfall är svår.
Slutsatsen är att det är mycket viktigt att fortsätta utveckla smärtvården av tidigt födda barn, särskilt som deras utveckling kan påverkas negativt av upprepad och långvarig smärta. Visionen är att all neonatalvård ska ske utan smärta. Den här epidemiologiska kartläggningen talar för att mycket arbete återstår. Studieresultaten kommer förhoppningsvis att få stor betydelse för att förbättra neonatalvården och stimulera till mer forskning och utveckling inom fältet.