Egenreferat. Äldre tonåringar och vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har ökad risk för frekvent och utbredd smärta, men det är oklart om det även gäller prepubertala barn och om det finns några könsskillnader. Vår studie syftade till att beskriva förekomsten av frekvent och utbredd smärta bland barn i 10–11-årsåldern med symtom på uppmärksamhetsstörning och/eller hyperaktivitet (ADHD) samt att undersöka eventuella könsskillnader i smärtförekomst.
Barn som föddes i Halland under 2008 och deltog i Tillväxtstudien bjöds in till en uppföljning under 2018–2019. Föräldrarna fick den digitala screeningenkäten SNAP-IV (Swanson, Nolan and Pelham rating scale) för ADHD, och barnen svarade på en smärtenkät. Totalt svarade 863 barn på smärtenkäten (72,8 procent), vilket motsvarar 27,2 procent av alla barn födda i Halland under 2008 (n = 3 167).
Barn som rapporterade smärta varje vecka bedömdes ha frekvent smärta, vilket gällde 52,5 procent av barn med symtom på ADHD av kombinerad typ, jämfört med 36,2 procent av barn utan dessa symtom (P < 0,05). Symtom på hyperaktivitet och impulsivitet var en signifikant bidragande faktor till ökad risk för frekvent smärta (oddskvot [OR] 2,33; 95 procents konfidensintervall [95KI] 1,30–4,17; P = 0,004), men ouppmärksamhet var inte en signifikant bidragande faktor (OR 1,17; 95KI 0,74–1,87; P = 0,497). Utbredd smärta, definierad som veckovis smärta och smärta på 3 eller fler ställen på kroppen, var vanligare bland flickor med hyperaktivitet jämfört med pojkar med hyperaktivitet (51,4 vs 27,9 procent; P = 0,036). Veckovis huvudvärk och/eller buksmärta rapporterades av en fjärdedel av flickorna med symtom på ADHD av kombinerad typ, och upp till en femtedel av pojkarna, jämfört med 11–13 procent av barnen utan dessa symtom. Fler barn med symtom på ADHD av kombinerad typ rapporterade medelhög och extrem smärtintensitet jämfört med barn utan symtom på ADHD, och för gruppen med symtom på ADHD var medelpoängen avseende smärtskattning högre (3,20 respektive 2,54; P = 0,026) än för gruppen utan symtom på ADHD.
Vår slutsats är att barn med symtom på ADHD oftare har ont, och har mer ont, än barn utan symtom på ADHD. Kopplingen ter sig starkare till hyperaktivitet och impulsivitet än till ouppmärksamhetsrelaterade problem. Kliniker bör vara medvetna om sambandet mellan smärta och neuropsykiatriska symtom och den höga förekomsten av smärta bland dessa barn, då sambandet kan komplicera både den kliniska bilden och behandlingen av respektive tillstånd.