Vitiligo är en kronisk sjukdom som kännetecknas av depigmenterade hudområden. Patienter med en mycket aktiv och utbredd sjukdom är svårast att behandla effektivt. Nyligen publicerades en studie i JAMA som utvärderade baricitinib, en JAK1/2 (januskinas)-hämmare, i kombination med medicinsk ljusterapi hos vuxna patienter med svår aktiv vitiligo.

Studien genomfördes mellan 2021 och 2023 vid fyra hudkliniker i Frankrike. Patienter med utbredd och aktiv icke-segmentell vitiligo inkluderades och randomiserades i ett 3:1-förhållande till antingen 4 mg baricitinib dagligen eller placebo. Under de första 12 veckorna administrerades enbart baricitinib eller placebo, varefter behandlingen kombinerades med medicinsk ljusterapi i form av smalbands-UVB (B-fraktionen av ultraviolett ljus), som gavs 2 gånger i veckan fram till vecka 36.

Den primära utfallsvariabeln var den genomsnittliga procentuella förändringen i sjukdomens omfattning och svårighetsgrad, mätt med VASI (Vitiligo area scoring index). Sekundära utfall omfattade bland annat förändringar i sjukdomsaktivitet och livskvalitet.

Totalt inkluderades 49 patienter, varav 37 randomiserades till baricitinibgruppen och resterande 12 till placebogruppen. Den genomsnittliga förändringen i VASI vid sista uppföljningen var −44,8 procent (95 procents konfidensintervall [95KI] −58,4 till −31,3 procent) i interventionsgruppen, jämfört med −9,2 procent (95KI −27,7 till 24,7 procent) i placebogruppen. Det förelåg således en signifikant skillnad mellan grupperna till fördel för interventionsgruppen (P = 0,02). Forskarna noterade även att förbättringar i sjukdomsaktivitet och livskvalitet var större hos patienterna som fått baricitinib. Inga signifikanta skillnader i biverkningar observerades mellan grupperna.

Sammantaget var tillägg av baricitinib mer effektivt än enbart smalbands-UVB för att minska sjukdomsutbredning och förbättra repigmentering hos patienter med svår aktiv vitiligo. Resultaten motiverar ytterligare studier med ett större antal patienter för att bekräfta fynden.