Egenreferat. Tidigare forskning har visat att barn med typ 1-diabetes blir kortare som vuxna än barn utan diabetes, men skillnader i slutlängd baserade på blodsockerkontroll är mindre studerade. Syftet med den här studien var att undersöka sambandet mellan genomsnittliga blodsockernivåer under barndom och tonår och längd i vuxen ålder. Dessutom ville vi rapportera skillnader mellan könen och undersöka påverkan av pubertet.
I en populationsbaserad studie av 12 095 barn med typ 1-diabetes (födda i Sverige 1982–2002) samlade vi data om blodsockerkontroll uppmätt som HbA1c vid varje specialistbesök efter sjukdomsdebut och längd i vuxen ålder (18 år för kvinnor, 20 år för män) från Nationella diabetesregistret. Data länkades till andra nationella register från Socialstyrelsen och Statistikmyndigheten för information om samsjuklighet och föräldrarnas sjukdomshistorik och socioekonomi. Vi beräknade samband mellan suboptimal (HbA1c 53–75 mmol/mol) eller dålig (>75 mmol/mol) jämfört med god (<53 mmol/mol) blodsockerkontroll i genomsnitt efter sjukdomsdebut och slutlängd, eller risken för kortvuxenhet (under 2 standardavvikelser från befolkningsgenomsnittet), i regressionsmodeller justerade för förväxlingsfaktorer.
Vi fann att dålig blodsockerkontroll var associerad med 2,9 cm lägre slutlängd som man och 1,8 cm lägre som kvinna, samt en nästan fördubblad risk för kortvuxenhet hos män men ingen skillnad för kvinnor. Resultaten var fortsatt signifikanta efter justering, vilket tyder på att faktorer överrepresenterade hos dem med dålig blodsockerkontroll, såsom yngre ålder vid insjuknande, tidigare kalenderår för diagnos, mer samsjuklighet och sämre socioekonomisk ställning, inte helt förklarade sambanden.
Tidpunkten för sjukdomsdebut och när i förhållande till puberteten blodsockerkontrollen försämrades verkade också spela roll. Hos män var sambandet med slutlängd detsamma, oavsett när de insjuknade i diabetes eller om blodsockerkontrollen försämrades under eller efter puberteten. Hos kvinnor inverkade dålig blodsockerkontroll på slutlängd endast hos dem som insjuknat före puberteten. Dessa skillnader avspeglar de fysiologiska variationerna i tillväxt mellan kvinnor och män.
Att eftersträva god blodsockerkontroll hos personer med typ 1-diabetes är av största vikt för att undvika organkomplikationer; denna studie belyser ytterligare en konsekvens av dålig blodsockerkontroll.