Den influensaepidemi som alla i dag talar om, läser om och oroas över ska drabba oss blir man tydligt påmind om varje gång man befinner sig på en internationell flygplats. En hel del människor sitter nu med munskydd som visserligen åker av och på, men man undrar hur de tänker när de ser oss andra »oförsiktiga« gå utan. Det är ju det där osynliga som är så svårt att skydda sig emot.
Lättare är det att skydda sig mot onödiga skador som t ex de man kan råka ut för när man åker på safari. I en studie publicerad i »Journal of Travel Medicine« 1999 över vilka skador och dödsfall man sett i Sydafrikas nationalparker under perioden januari 1988 till december 1997 kunde Durrheim och Leggat inräkna totalt 21 skadade, varav 7 skadades till döds. Av de sistnämnda dödades 4 av lejon, 1 av elefant och 2 av flodhästar. De andra fick skador som ofta var allvarliga, och utöver de djur som redan nämnts som orsak ingick noshörning, buffel, leopard och zebra. Gemensamt i samtliga fall var att de ägde rum på grun av klar oförsiktighet eller ren dumdristighet. Det är att be om problem att lämna sin bil eller sitt skydd för att gå fram till lejonet eller noshörningen. Lika dumt är det att ställa sig mellan flodhästmamman och kalven eller paddla kanot mellan flodhästarna. Sova i ett öppet tält mitt i vildmarken är inte heller att rekommendera eller att gå omkring i djupt gräs ute på savannen. Och kanske det är dumt att fortsätta hälsa med kindpussar, i alla fall när den andre känner sig krasslig. Åtminstone har man rekommenderat att inte göra det i vissa skolor i Frankrike.

Jag förstår att jag nu är ute med s k onödig information men vill bara påminna om vikten av att följa enkla basala försiktighets- och hygienregler, tvätta händerna ofta. Och jag avslutar som jag gjorde i min föregående reflexion med citat från tv-serien Spanarna på Hill Street, »…and remember, be careful out there«.