Som medicinsk huvudredaktör kan det vara passande att jag ägnar det nya decenniets första reflexion åt några tankar om framtiden och inriktning av det medicinskt vetenskapliga innehållet i Läkartidningen. Vår redaktionella målsättning är att Läkartidningen ska fylla läkarkårens behov av fortbildning, medicinsk information och debatt på ett sätt som gör att tidningen ska kännas nödvändig för att upprätthålla en god professionell utveckling.
Detta sker genom att utveckla kvaliteten och utbudet av främst sådant material som utgör medicinens grunder: läkekonst, klinisk och experimentell forskning, klinisk erfarenhet och humanism med tonvikt på yrkesroll och patient–läkarrelationen. En stor andel av materialet ska intressera majoriteten av läkarkåren, men naturligtvis måste även »smalare« ämnen kunna beredas plats. En viktig uppgift för oss är att erbjuda ett forum för publicering av originaldata med relevans för svenska förhållanden. Det är naturligtvis inte möjligt att alla vetenskapliga artiklar i en utgåva av tidningen ska intressera alla läsare, men det mesta ska vara intressant för de flesta.

Läkartidningen är läsarnas och skribenternas tidning. Jag hoppas att många av er kommer att bli bådadera. Många är det
redan. Ni kan bidra till en hög kvalitet och ett intressant utbud genom att skriva i tidningen. Särskilt korta artiklar i form av medicinska kommentarer eller nyheter under vinjetten »Nya rön« är välkomna. Författaranvisningar för alla artikelkategorier finner ni på lakartidningen.se där ni även finner mycket annat. Jag tror detta decennium kommer att ytterligare befästa webben som ett naturligt sätt att ta del av Läkartidningen. Vi kommer att anstränga oss hårt för att Läkartidningen på nätet ska bli informativ, njutbar och funktionell.
Gott nytt decennium!