Hur »farliga« hormonella preventivmetoder är förefaller vara ett favoritämne för svenska journalister, medan frågan synes vara totalt ointressant i övriga nordiska/europeiska länder.
En vanlig fråga är varför vi har de högsta abortsiffrorna i Norden? Att det skulle finnas ett samband mellan de ständigt återkommande p-pillerlarmen och andelen kvinnor som slutat med sina preventivmetoder på grund av rädsla verkar tydligen inte alls stå klart för vissa journalister. På en abortmottagning är detta samband mycket tydligt.
Vid tiden för klimatkonferensen i Köpenhamn hade Dagens Nyheter en artikel om klimatsmart sex. Där uppmanades kvinnor att slänga sina p-piller och kondomer och i stället lära känna sin kropp. Med ett enkelt handgrepp skulle man lätt kunna avgöra »höjden« på sin livmoder och därmed kunna avgöra om man var i en fertil period eller inte. Faktarutan som listade dessa så kallade råd saknade helt källhänvisning. Alternativa preventivmetoder som t ex spiral saknades också. Att världens befolkningsökning är en av de bidragande orsakerna till klimatförändringarna är allmänt känt men nämndes inte i denna artikel.

Efter att ha satt morgonteet i halsen var jag tvungen att vända på tidningen för att se att ingen prånglat ned någon märklig gratistidning eller veckotidning i min brevlåda, men nej, DN var det. Och det var inte 1 april.
Metoderna är säkert toppen om man ändå kan tänka sig en oplanerad graviditet men för de som absolut inte vill bli gravida och får genomgå ännu en abort är råden varken klimat­smarta eller särskilt etiska. Tidningar, TV mm har en stark genomslagskraft och därmed ett ansvar som jag verkligen önskar att man tar på fullaste allvar.