Traditioner är ett tveeggat svärd. Å ena sidan en stabil grund att stå på, å andra sidan något som kan motverka förnyelse.
Publicering av medicinsk vetenskap är en verksamhet med hundraåriga anor som genomgått en snabb förvandling. I går var medicinska tidskrifter något som kom med brevbäraren och hamnade på hyllor. I dag är det digital distribution och lagring som gäller och papperstidningen ses alltmer som ett komplement till webben.
Vissa tidskrifters förnamn, som »Acta« och »Annals«, skvallrar om tider då man (eller sekreteraren) besökte biblioteket IRL* för att leta referenser.
Att ha medicinen »i molnet« är inte bara praktiskt, det är också viktigt för att fler ska få mer. Även vetenskap kan man ju sätta i ett demokratiskt perspektiv. En annan aspekt är att kunskap kan kommuniceras på andra sätt än i text. Många läkartidningar erbjuder delar av innehållet i ljud och rörlig bild till en apparat nära dig.
Den största förändringen i den medicinska medievärlden handlar emellertid inte om ompaketering av samma gamla innehåll. Interaktivitet är ordet på modet, något som i praktiken betyder att ny teknik gör det möjligt för vetenskapens producenter, konsumenter och budbärare att föra en dialog sinsemellan och med varandra.
Även Läkartidningen behöver blicka framåt. Därför öppnar vi ett »Future Lab« med uppdrag att utforska vägval som Läkartidningen kan behöva göra i framtiden. Om du är student och vill jobba i detta projekt, läs mer på
* IRL = »in real life«.