Ni missade väl inte »Läkarfakta 2010« som följde med som bilaga i Läkartidningen för tre veckor sedan (www.korta.nu/lakarfakta)? I plånboksvänligt format, bara att plocka fram på nästa middagsbjudning ifall samtalsämnena tryter.
Det kanske inte är så intressant att du och dina 33 700 läkarkollegor årligen delar på 26,5 miljoner patientbesök (genomsnittligt pensum är alltså 786 besök). Citera i stället tabellerna om regional läkartäthet, där man kan utläsa att det går 215 norrlänningar på en läkare i Västerbotten, men 461 sörmlänningar på en läkare i Södermanland.
Om någon sörmlänning nu tycker synd om sig själv kan du flika in att det troligen inte finns något läkaröverskott norr om Dalälven. Västerbotten stavas också Umeå. På länets akademiska sjukhus kanske det kryllar av läkare på samma sätt som i Upplands län, där 217 invånare delar på en läkare. Eller så kryllar det med utbildning, forskning och företagande. Och eventuella överliggare, de kryllar väl inte alls.

En av de mest intressanta tabellerna är annars den om läkarkårens ålders- och könsfördelning. När äldre manliga läkare går i pension kommer de i ökande utsträckning att ersättas av yngre kvinnliga kollegor. Bland läkare under 30 år är två av tre kvinnor och kurvan pekar fortsatt uppåt. Vad beror detta på? Spelar det någon roll?
Jag tror inte läkarkårens framtida kvinnodominans debatterats i Sverige, men i vår brittiska systertidn … jag menar, i den brittiska läkartidningen BMJ, var frågan föremål för en kontrovers 2008. Dr Brian skrev bland annat »We are yet to feel the full effect of the feminisation of primary care«. Dr Jane replikerade »Both men and women make first rate doctors«. Självklart är det så.