Rätt läkemedel vid rätt tidpunkt till rätt patient och i rätt dos. Det är en välkänd och omhuldad devis för oss kliniska farmakologer. Det var också rubriken på ett debattinlägg av Göran Hägglund (socialminister), Anders Knape (SKL:s ordförande) och Steinar Höeg (LIF:s ordförande) i Dagens Nyheter i juni, samma dag som förstudien till den planerade nationella läkemedelsstrategin offentliggjordes.
Man tillkännager glatt att »ett första prioriterat projekt har redan påbörjats och syftar till att snarast möjligt säkerställa att läkare har ett kvalificerat beslutsstöd till förfogande när man skriver ut läkemedel«. Det låter också som ljuv musik i mina öron. Olika grupperingar inom sjukvården har ju så länge och enträget arbetat med utveckling och implementering av olika IT-stöd. Ska man nu äntligen få de resurser som krävs för att gå i mål?
Så erfar jag att det amerikanska systemet för expeditionsstöd på apoteken (EES), som nu förvaltas av Apoteket Service AB, har bytt namn från »Expeditionsstöd« till »Expertstöd« och ska pilot-testas på fem akutkliniker vid svenska universitetssjukhus – med finansiering från Socialdepartementet.
Är det socialministern själv som tror sig veta att ett informationssystem utvecklat för farmaceuter i farmaceutisk yrkesverksamhet ska vara räddningen för stressade akutläkare och deras patienter? Akutläkare, som har en annan utbildning, verkar i en annan organisation och framför allt i en helt annan situation än apotekaren vid sin disk.
I ovan nämnda förstudie kan man, bland många andra kloka och intressanta upplysningar, läsa att »en nationell strategi kan skapa förutsättningar för bättre läkemedelsanvändning och förbättrad samordning inom och mellan landsting, mellan de statliga myndigheterna, samt mellan landstingen och staten«. Det ser jag fram emot!
Publicerad:
Läkartidningen 40/2010
Lakartidningen.se