Röntgen är en framtidsbransch, får jag lära mig på läkarlinjen. Men stämmer det? Inte enligt den amerikanska författaren tillika programmeraren Martin Ford. Skickliga radiologer i all ära, men i stort sett all medicinsk bildanalys kan lika gärna, kanske än hellre, utföras av kompetent mjukvara. »Allt du kan göra, kan en robot göra ännu bättre«, skriver Ford i tidskriften The Atlantic, inspirerad av att den artificiellt intelligenta datorn doktor Watson härom veckan slog mänskligheten i Jeopardy.

Men hur är det då med interventionell radiologi? Den specialiteten kräver väl fortfarande mänskligt manskap? Kanske det. Men, hur länge till? I senaste Archives of Surgery visar en studie på minskad morbiditet och bättre protokollefterlevnad när en dator tilläts bistå i det akuta omhändertagandet av traumapatienter. Roboten är redan en etablerad medarbetare i operationsteamet, och det är nu fem år sedan en AI-dator för första gången utförde hjärtkirurgi helt utan hjälp från någon humankollega.
I dag är kirurgen robotassisterad, men i morgon är måhända roboten kirurgassisterad. För doktor Watson blir minsann aldrig ostadig på handen, misstar aldrig ett kärl för ett annat.

Det är väl bara att välkomna en blivande kollega. Och trösta sig med att en människodoktor alltjämt klår superdatorkollegor i fråga om patientbemötande, förmåga till empati och, tja, medmänsklighet.
Elementärt, käre Watson, men nog så svårt för en aldrig så klipsk humanoid att lära sig.