Återigen kan jag notera att de svåra olycksfallen alltid minskar under vintermånaderna.
Ibland kan det vara riktigt lugnt då den riktiga kylan tycks påverka sättet att köra bil eller viljan att slåss. Detta kan vi också visa i vår traumastatistik även om den inte alltid ger signifikanta skillnader.
Vad gäller trafikolyckorna har polisen liksom vi själva på Karolinska universitetssjukhusets traumacent-rum under vintern noterat fler trafikolyckor men färre personskador, även om det tyvärr finns undantag. Orsakerna är ibland självklara, såsom att färre cyklister är ute, men även att det hala väglaget får oss att köra mera kyligt och sakta ned. Detta verkar gälla även de alkohol- och drogpåverkade förarna som vi ofta ser men som i halkan inte hinner få upp farten förrän de åkt av.

Det är svårare att förklara att även misshandelsfallen har en tendens att minska. Några flyttar visserligen inomhus, och de kriminella uppgörelserna förblir oförändrade. Men kan det vara så att det mer sällan hettar till där ute i kylan? Ja, helt enkelt att innan man har muckat gräl så har man fått kalla fötter. Är det så fantastiskt att de negativa heta känslorna snabbt kyls ner när det uppstår kontrovers? Ja, jag vet att frågan är ovetenskaplig, men tänk om vintern egentligen gör att de positiva heta känslorna får ett övertag över de negativa?
Jag väntar trots detta otåligt på sommaren med den varma förhoppningen att vi kan behålla kylan när det hettar till.