En artikel i New England Journal of Medicine (16 nov, 2011) behandlar en »katastrof i ultrarapid«, som WHO:s generaldirektör har uttryckt det. 192 nationer var representerade i september i år när FN ordnade ett möte för att diskutera det ökande problemet med »icke smittsamma sjukdomar« . 2008 dog 36 miljoner människor i världen av sådana sjukdomar, framför allt i hjärt–kärl- sjukdomar och cancer.
I stor utsträckning innebär dessa sjukdomar en förtidig död och ofta en lång sjukdomsperiod före dödsfallet. Detta gäller inte minst i utvecklingsländer, som ser en snabb förändring parallellt med tilltagande västerländsk livsstil. Kostnaderna är astronomiska, inte minst då de till stor del drabbar människor i yrkesverksam ålder. Däremot är förebyggande åtgärder inte särskilt dyra. WHO har beräknat kostnaden för rökavvänjning i låg- och medelinkomstländer till under 3 kronor per person och år.

I Sverige har vi effektivt fått bukt med de allvarligaste vanliga infektionssjukdomarna, och icke smittsamma sjukdomar har sedan länge varit det stora hälsoproblemet. Vi har i otillräcklig utsträckning lyckats med prevention på populationsnivå. Som framgår av veckans nummer ökar fetman kraftigt även i Sverige. Är då fetma en icke smittsam sjukdom? Även beteenden kan anses vara smittsamma. Familjär, etnisk och social anhopning av fetma är med all säkerhet inte så mycket genetisk till sin karaktär utan till stor del en följd av personlig påverkan via kost och motionsvanor. För individen kan operation vara en hjälp vid fetma, men för folkhälsan är det mycket viktigare med goda vanor tidigt. Inte minst föräldrar och skola har här ett stort ansvar.