Att vända på klacken, blicka bakåt och svepa över Läkartidningens alla omslag under året som gått är en lite omskakande illustration över tidens snabba gång. Var det verkligen nio månader sedan vi skrev om den hotfulla nässtyngsflugan som gärna sprutar in sina ägg i ögonen på älgar, men som även kan göra det på intet ont anande skogsvandrare?
Nyheten gav eko i många av landets tidningar, nyligen känns det som, men det var i april.
Nyheten om att snus inte är riskfritt för gravida blev också uppmärksammad av tv och andra media. Inte i går, som det verkar, utan mitt i högsommaren.
Flera andra av våra medicinskt vetenskapliga artiklar har citerats, Läkartidningen är en god leverantör av nyheter till den övriga mediavärlden. Det är bra. Läkartidningen ska märkas.
Men det viktigaste är ändå att vi märks och uppskattas av våra läsare, det är ni doktorer ute på kliniken som ska ha nytta av det vi publicerar i tidningen och på nätet. Men inte bara där – våra symposier är Läkartidningen live, publika föreställningar av teman som under året lockat fler än 800 besökare. De har handlat om ångestsjukdomar, om perkutana hjärtinterventioner, om överviktsbehandling, för att bara nämna några. I år testade vi med framgång även att en andra gång arrangera ett par av dem i Malmö. Under nästa år fortsätter vi på den vägen.
Nyttiga är också våra karriärkvällar. Det är ett samarbete med Läkarförbundet där främst yngre läkare orienteras om framtida karriärmöjligheter av intressanta föreläsare.
Ett år går lite för fort för att man ska hinna allt det man föresätter sig. Men ett nytt väntar runt hörnet och då ska vi fortsätta märkas och vara nyttiga. Till dess – god jul och ett gott nytt år