Nyckel, tandborste, lampa.
Känns triaden igen? Mini-mental test, MMT, det instrument som i samklang med annan diagno-stik hjälper oss uppskatta kognitiv förmåga, har med sina drygt 40 år på nacken utvecklats till en självklarhet och standard i minnesutredningar.
Men känns det också igen att testet är skyddat enligt upphovsrätten?
Sedan år 2000 äger Psychological Assessment Resources, PAR, licensen till MMT, och därifrån kan det köpas till en kostnad om 1,23 dollar per användning. Det är uttryckligen förbjudet att kopiera testet, att modifiera det utan tillstånd liksom att översätta det.

Den som ber sin patient minnas »nyckel, tandborste, lampa« ägnar sig sannolikt inte bara åt diagnostik – utan även åt piratkopiering.
I 2011 års sista nummer av New England Journal of Medicine belystes frågan i en intressant ledare. Författarna John C Newman och Robin Feldman pekar på att PAR har hindrat ett alternativt test, Sweet-16, från att få fäste genom att hänvisa till upphovsrätten. För även i detta ombeds patienten minnas tre ting – ett praktiskt handgrepp som eventuellt faller under upphovsrätten.

Författarna gör poängen att kliniska verktyg som utarbetats med hjälp av offentliga medel borde publiceras under öppen licens. På så vis kan det säkerställas att materialet även i framtiden står fritt att beforskas och modifieras för alla och envar.
Men, javisst. Här finns knappast några relevanta »om, men eller varför«.