Abort är ett ämne som ofta väcker mycket känslor, och ibland får man en känsla av att kvinnor uppfattas som icke kapabla att förstå sitt eget bästa. Obligatorisk väntetid för abortsökande är ett exempel på vad som praktiseras i vissa länder.
En sak som jag ofta diskuterar med ST-läkare i gynekologi är huruvida man ska låta den abortsökande kvinnan få se ultraljudsskärmen i samband med undersökning eller inte. Detta brukar bli en livlig diskussion, vem bestämmer? Kvinnan? Doktorn? Eller kanske våra landstingspolitiker? Det sista alternativet har vi inte ens övervägt, tack och lov, men så bor vi heller inte i USA.
I Texas har man i dagarna antagit en lag som tvingar läkaren att visa ultraljudsbilden för den abortsökande kvinnan och låta henne lyssna på hjärtljuden. Hon måste också finna sig i att bli undervisad om fostrets utveckling. En broschyr tillhandahålls, rikt illustrerad med bilder av vår egen Lennart Nilsson.
Kvinnor i Texas som blivit gravida efter våldtäkt eller incest slipper dock undervisningen och ultraljudet, till skillnad mot våldtagna kvinnor som råkar vara bosatta i Oklahoma.
Inte nog med att kvinnor anses som inkompetenta att fatta egna beslut, även läkares arbetssätt ska bestämmas av politiker utan medicinsk utbildning. Syftet uppges vara att minska risken för »post-abort depression«, ett tillstånd som inte ens existerar, enligt tillgänglig vetenskap.
Att bli omyndigförklarad skulle däremot kunna göra vilken vuxen individ som helst deprimerad.