Paketpris på brustablett som »bidrar till att reducera trötthet och utmattning« och gratis dosett till den som hämtar ut recept. Barnklubb och babygåvor, skönhetsprodukter som ska »skapa energi i din vardag« och rabatt på probiotika i pillerform.
Det märks att konkurrensen på apoteksmarknaden är i hårdnande. I snart sagt varje butik erbjuds kunden klubbmedlemskap, rådgivning eller förmånligt pris på tranbärskapslar.
Är det vad kunderna vill ha? Enligt en flitigt refererad undersökning av Svenskt kvalitetsindex från år 2010 låg apoteteken i topp i fråga om kundnöjdhet. Året därpå visade samma analysföretag emellertid på en »kraftig« minskning.
Häromdagen skickade ett av apoteksföretagen ut ett pressmeddelande om att hälften av svenskarna har problem med gasig mage. Enligt företaget kan gaser »vara tecken på allvarligare sjukdomar«, och den som är osäker kan »fråga på sitt lokala apotek där de kan hjälpa dig att göra en bedömning om du behöver söka vård«.
Åhå? Vem tar ansvar om rådet att avstå från att besöka vårdcentralen visar sig vara felaktigt? Eller skickas alla ändå vidare till läkare – men inte utan tips på ett par tre receptfria örtmediciner för diffusa magbesvär?
På apoteken blandas i dag medicin och pseudomedicin, vägledning med vitaminberikat vatten. Somligt finns det solid evidens för, andra produkter är placebo eller blott kosmetik. För konsumenten är det verkligen inte lätt att veta vad som är vilket.
Debatt
Trots kritiken som kom mot den grupp experter som ska gå igenom fakta kring Rättsmedicinalverkets (RMV) metod för medicinska åldersbedömningar ändrades inte sammansättningen i expertgruppen. Ansvaret vilar nu tungt på de tio, varav fem enligt vår åsikt är jäviga på grund av tidigare engagemang, skriver Bertil Hagström och medförfattare.
Nyheter
Landets specialistläkare får allt mindre tid till fortbildning. Därtill är det stora regionala skillnader, visar en undersökning som Läkarförbundet har gjort. Åtta av tio läkare uppger också att fortbildningen minskat drastiskt under pandemin.
Nyheter
Priset för Nya Karolinska Solna går bortom pengar och handlar också om demokrati och rättssäkerhet. Det är en slutsats i forskningsprojektet om beslutprocesserna kring sjukhuset. Samtidigt nyanseras bilden av att professionen kördes över.
Nyheter
Region Jönköpings län, den enda regionen där läkare arbetat på krislägesavtalet, drar ner på användningen av avtalet. Förhoppningen är att det ska vara avvecklat om ett par veckor.
Krönika
»Löpsedelsrubriken fångar min uppmärksamhet. Tankarna rusar till patienter som jag skickat hem från akuten och pulsen stiger. Kan det ha varit ett sjukhus där jag arbetat? Kan en kollega ha varit inblandad?« Jonatan Ilicki funderar i sin krönika över hur media påverkar vården.(2 kommentar)
Nya rön
I de fyra nordiska länderna Danmark, Finland, Norge och Sverige marknadsfördes inte 21–32 procent av de nya läkemedel med pediatriska indikationer som listades i den europeiska läkemedelsmyndighetens 10-årsrapport om barnförordningens effekter. Det visar en studie från ländernas läkemedelsmyndigheter.
Nyheter
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar att den monoklonala antikroppen bamlanivimab godkänns för behandling vid covid-19. Myndigheten öppnar också för nationell användning av läkemedlet i väntan på ett formellt godkännande.
Nyheter
En majoritet i riksdagen skulle ställa sig bakom ett förslag om att kommuner ska få möjlighet att anställa läkare. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Debatt
Vi delar inte uppfattningen att att läkare är splittrade i två läger gällande hantering av spädbarnsmisshandel. Läkare från olika specialiteter samverkar i utredningarna och vi upplever samsyn inom sjukvården, det skriver Styrelsen för Svenska barnläkarföreningen och 27 verksamhetschefer för Sveriges barn- och ungdomsmedicinska och barnkirurgiska kliniker.(1 kommentar)
Nyheter
Anställda vid en av Aleris psykiatris enheter ska ha förbjudits att tala sitt hemspråk på arbetsplatsen, också under rast. Nu utreder Diskrimineringsombudsmannen (DO) frågan.
Nyheter
Det ska finnas ett tak för hur många elever skolläkare och skolsköterskor ska ansvara för. Därtill måste skolhuvudmännen redovisa tillgången till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator. Det är några av förslagen i en statlig utredning.
Nya rön
Bara ett fåtal fall i världen har kunnat bekräfta intrauterin transmission av sars-cov-2. En svensk fallbeskrivning visar att covid-19 i tredje trimestern, om än sällan, kan leda till både akut placentasvikt och intrauterin smitta.
Nyheter
Förra året återkallades rekordmånga läkarlegitimationer – 36 stycken. Det vanligaste skälet var egen begäran. Men majoriteten av läkarna var under tillsyn av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och hade troligen förlorat sin legitimation ändå.
Nyheter
Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) skulle få större befogenhet att besluta om skarpa åtgärder mot riskindivider. Det föreslog en utredning för snart tre år sedan. Förslagen möttes av kritik från flera håll. Sedan dess har det varit knäpptyst.
Debatt
Coronapandemin har visat på kraften i starka akademiska sjukvårdssystem. Nya sjukdomsmanifestationer beskrivs snabbt och noggrant av kollegor runt om i världen, men svenska forskare får alltför sällan möjlighet att vara med och bidra till kunskapsutvecklingen, skriver Petter Brodin.(5 kommentar)
Nyheter
Det är relativt vanligt med vardagliga handlingar som, avsiktligt eller oavsiktligt, gör att läkarstudenter särbehandlas på grund av kön, ursprung eller bakgrund. Samtidigt kan även de som drabbas förminska problemen. Det visar en ny doktorsavhandling vid Umeå universitet om sexism och rasism på läkarutbildningen.
Nyheter
Region Uppsala befinner sig ännu inte i en tredje våg av smittspridning. Men trots det pågår intensiva förberedelser för att skala upp antalet vårdplatser och för att eventuellt aktivera krislägesavtalet.
Nyheter
Region Norrbotten och gruvföretaget LKAB är överens om att inleda en förstudie för Kiruna nya sjukhus. På grund av gruvbrytningen i staden ska det gamla sjukhuset rivas. Det nya sjukhuset ska vara klart 2026.
Nyheter
Läkemedelsverket ska ändra sin redovisning av inrapporterade misstänkta biverkningar av vaccinerna mot covid-19 så att den blir mer rättvisande.
Denna webbplats använder sig av kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen. Genom att använda vår webbplats så godkänner du de kakor som sparas. Läs mer!Ok