SVT:s nya satsning heter »Arga doktorn«. Tanken är att patienter som har hamnat snett i vården ska kunna få hjälp av programmets läkare. Patientrekrytering sker via ett webbformulär där man kort får beskriva sitt fall och vem som är närmast ansvarig i vården.
Redan nu är jag dock orolig att den »Arga doktorn« kommer att göra mig upprörd. Visst finns det brister i svensk sjukvård, men är detta rätt sätt att hantera dem? Det är svårt att förklara sjukvård, i synnerhet för mindre insatta och i »reality TV«-format. Hur balanseras »bra« TV och medicinsk relevans? Jag är rädd att programmet kan komma att provocera allmänheten och eventuellt spä på förakt och skepsis mot svensk sjukvård.
– Det är inte ett program där vi i första hand ska kräva ansvar från vården, men visar det sig att det finns oegentligheter så är det klart att de ska redas ut, säger programledaren Catarina Rolfsdotter-Jansson till TT Spektra.
På sin hemsida skriver SVT att man bland annat vill informera om patienters rättigheter och skyldigheter i vården. Jag hoppas att programmet kan leda till någonting konstruktivt, till exempel skapa bättre rutiner för vissa vårdkedjor eller bilda opinion som kan förmå våra beslutsfattare att inse effekterna av konstanta nedskärningar och ökad administration. Jag hoppas dock inte att behandlande läkare framställs som syndabockar. Några solskenshistorier från svensk sjukvård lär vi knappast få se och då är det viktigt att kritiken riktas rätt.
I höst får vi se vem som drabbas av den arga doktorns ilska. Under tiden råder jag alla andra läkare, arga såväl som glada, att bidra till en konstruktiv, väl underbyggd debatt, förslagsvis här i Läkartidningen.