December är en intensiv månad. Riksstämman har klarats av i ny form och med en mångfald intressanta programpunkter som hade förtjänat fler deltagare och mer uppmärksamhet i allmänna medier. 

En annan händelse som tvärtom inte har anledning att klaga på uppmärksamheten är Nobelprisutdelningen. En av pristagarna i medicin eller fysiologi, Randy Schekman, tog tillfället i akt att med sin nyvunna status mycket kritiskt uttala sig om de högst rankade vetenskapliga tidskrifterna (http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/dec/09/how-journals-nature-science-cell-damage-science). Enligt Schekman är Cell, Nature och Science »lyxtidskrifter« som är mer intresserade av sitt varumärke än att främja god forskning. Han deklarerar att hans grupp kommer att bojkotta dessa tidskrifter och uppmanar andra att göra detsamma. I stället förordar han att vetenskap publiceras i tidskrifter fritt tillgängliga på nätet och med möjligheter att acceptera alla manus av tillräcklig kvalitet. Schekman angriper också det system som är rådande för vetenskaplig meritering där impaktfaktor och citeringar oftast är avgörande faktorer. En artikel kan bli citerad för att den är iögonfallande, provokativ eller felaktig och Schekman anser t o m att rådande system är »lika skadligt för forskningen som bonuskulturen är för banksystemet«. Schekman anser att han säger vad många tycker men få vågar uttala.

Ytterligare en decemberhändelse är att Läkartidningen har bytt chefredaktör. Jag vill passa på att tacka Jonas Hultkvist för ett bra samarbete under många år och hälsa Pär Gunnarsson mycket välkommen som hans efterträdare.

God Jul och Gott Nytt År!