Medielarm är ett fenomen som återkommer med jämna mellanrum och som vi som arbetar med kvinnors hälsa är ganska vana vid. Vissa tidningar och nyhetssajter har ett enormt behov av att skrika högt och larma om olika faror för allmänheten. Det kan vara allt från att förlossningsvården i Stockholm »nedmonteras« och att kvinnor riskerar att behöva föda i bilen till att p-piller orsakar självskadebeteende hos unga. 

Vilka konsekvenser får detta? Ja, inte lär det lugna blivande föräldrar och inte lär det uppmuntra till användning av effektiva preventivmedel. Ett färskt exempel på det senare är när gratistidningen Metro på såväl löpsedel som nyhetsplats basunerar ut att åldersgräns på p-piller borde införas. Detta utan någon som helst chans till bemötande från professionen. Som en följd av larmet noteras oroliga mammor som kastat sina döttrars p-pillerkartor. Det är inga svårigheter att räkna ut vad detta kan leda till. 

En ansvarskänsla när »fakta« ibland helt okritiskt publiceras av vissa medier efterlyses. Vad är syftet med att skrämma unga kvinnor? Finns det en rädsla för att kvinnor får bestämma för mycket över sin egen reproduktion? Om några månader när den senaste abortstatistiken släpps kommer förmodligen samma skribenter med frågan »Varför har vi så många aborter i Sverige? Varför har ni misslyckats?« Bra fråga … förslag, någon?