Just nu är det många barn som plågas av hosta som håller såväl barnen som deras föräldrar vakna om nätterna. Så vad göra? Häromdagen fick jag just den frågan av en uttröttad mamma. Jag svarade spontant: »Pröva med lite honung i varm mjölk vid läggdags – det fick jag när jag var barn!« Var det ett bra svar? Vad säger litteraturen?

Hosta och förkylning är ofta virusbetingade, och i brist på antivirala läkemedel söker man förstås lindring på annat sätt. Hostmediciner såldes på apotek i Sverige förra året för cirka fyra hundra miljoner kronor (sic!), trots att de inte visats vara effektiva. De kan dessutom innehålla substanser som kan ge biverkningar som trötthet (difenhydramin) eller mer sällan andningspåverkan (etylmorfin), oro, sömnlöshet och till och med hallucinationer (efedrin). 

Då känns det faktiskt fint att i en översikts­artikel [Goldman RD. Can Fam Physi­cian. 2014;60(12):1107-10] se data som pekar på att några teskedar honung före sänggåendet kan ge lindring av hostan hos barn och därmed lite lugnare nattsömn för hela familjen. Honung är ju både billigare och godare än hostmedicin och har inte några biverkningar om tänderna ­borstas noga efter kvällsdosen. 

En liten varning: Honung ska dock inte ges till barn under ett år, eftersom den kan innehålla sporer av botulinumbakterier som kan förorsaka svår sjukdom hos spädbarn.

Så mitt spontana svar tycks ha visst stöd i litteraturen! Även gamla huskurer kan således ha sin plats i behandlingsarsenalen.