Inte sällan irriteras man av felaktig information om hur man bör sköta sin hälsa och sitt välmående. En del råd är så märkliga att man inte tror att någon kan ta dem på allvar, som till exempel att det är nyttigt att dricka sitt mensblod eller äta sin moderkaka. Är det värt att ens kommentera? 

En av världens mest kända gynekologer, Jen Gunter, har nu bestämt sig för att utbilda kvinnor om hur kvinnokroppen fungerar och vad man inte bör utsätta sig för. Dr Gunter, som är kanadensare verksam i Kalifornien, vill ge kvinnor makt över sina kroppar genom evidensbaserad kunskap. Hon har ifrågasatt hur tvivelaktiga och ibland skadliga produkter för kvinnor marknadsförs helt utan evidens. Ett exempel är skådespelaren Gwyneth Paltrow, som lanserat produkter för att öka kvinnors välbefinnande genom att föra upp ett jadeägg i slidan eller att ångbehandla underlivet. 

Dr Gunter skriver återkommande i New York Times om kvinnohälsa, och nyligen pub­licerades också hennes bok, »The Vagina Bible«, som blivit en succé. I boken beskrivs den kvinnliga genitala anatomin och hon avlivar myten om den mystiska G-punkten som ansetts kunna försätta kvinnor i extas. Andra myter som avlivas är att HPV-vaccin orsakar autism, att intag av socker leder till jästinfektioner eller att underlivet doftar bättre om man äter ananas. Efter att boken publicerats har Jen Gunter fått stjärnstatus och medverkar i alla medier. Tänk att faktabaserad kunskap om kvinnors hälsa kan få ett sådant enormt genomslag – kanske lyder vi Greta Thunberg och lyssnar på experterna.