Kära Tomten, jag vet inte om Du har läst mina tidigare reflexions­texter här i Läkartidningen, och jag förstår att Du har bråda dagar nu. För att göra det enklare för Dig kommer här min önskelista i samlad form: 

  • Jag önskar att Läkemedelsboken ska få finnas kvar som en betrodd och oberoende kunskapskälla. 
  • Jag önskar att Socialstyrelsens läkemedelsdatabas återigen ska visa hur mycket läkemedel som säljs på recept i Sverige. (Jag använder den informationen som bas för många av mina föreläsningar för studenter och kollegor inom vården.)
  • Jag önskar att alla läkarstudenter som tar examen ska känna sig trygga med att förskriva läkemedel, men också med att sätta ut läkemedel när så behövs. Jag önskar mig därför en nationell läkemedelsexamen kopplad till den fria förskrivningsrätten inom ramen för den nya, 6-åriga läkarutbildningen. 
  • Jag önskar mig mer av akademiskt driven läkemedelsforskning, med sjukvårdens och patienternas behov i fokus.  
  • Jag önskar mig också läkemedel. Läkemedel som tillverkas utan stor miljöpåverkan och som prissätts, distribueras och lagerhålls på ett sätt som säkrar tillgången för alla oss som behöver dem, runt om i världen. 

Slutligen önskar jag både Tomten och Läkartidningens läsare en riktigt God Jul!