… inte bara bildligt – i takt med att sommaren snart står i ­zenit – utan även vad gäller pandemiläget, då både antal smittade i befolkningen och sjukhusvårdade patienter minskar.

Ett skämt under det gångna året är att vi har haft två huvudspår för sökande till akuten: ett för covid-19 och ett för padelskador. Det sistnämnda ges det exempel på i veckans nummer då tre fall av ögonskada vid padelspel beskrivs och kommenteras. Padel har ökat lavinartat i popu­laritet under det senaste året – och så även de med denna sport förknippade skadorna. Artikeln är ett exempel på när sjukdomar och skador, som tidigare inte har beskrivits eller funnits, förmedlas till läkarkåren i Sverige.

I övrigt bjuder blocket »Klinik och vetenskap« på en blandning av ämnen där jag hoppas att några av artiklarna ska intressera just dig! Läkartidningen har som några av sina viktigaste uppgifter att vara en kunskapskälla, bidra till kompetensutveckling för läkarkåren och att vara Sveriges ledande tidskrift för publicering av referentgranskade medi­cinska artiklar på svenska. Till hjälp finns ett stort antal referenter, den medicinska redaktionen och övriga medarbetare på tidningen. Men viktigast är förstås författarna som skickar in manuskript.

Jag hoppas att sommaren ska ge er alla möjlighet till vila och rekreation. Ta med Läkartidningen till hängmattan eller solstolen – och fundera gärna på om det är något du vill skriva om.

En skön sommar önskar jag er alla från oss alla på Läkartidningen!