För några år sedan hade jag några ryska kollegor på besök. Vid fikabordet kom frågan: Vilka vitaminer rekommenderar du dina patienter? Förstod inte riktigt vad som åsyftades. Så klart får mina patienter som av olika skäl har risk för vitaminbrist råd om tillskott. Men frågan gällde friska kvinnor utan något bristtillstånd.

Försäljning av kosttillskott och vitaminer är en enorm industri som omsätter massor med pengar. Kvinnor med klimakteriebesvär är en tacksam målgrupp för hälsokostbranschen. Den som googlar på symtomen får snabbt erbjudanden och råd. Ta kontroll över ditt klimakterium! Har du koll på dina hormonnivåer? Självtest säljs för att få svar på om man är i klimakteriet eller om man har »hormonobalans«. För en tusenlapp erbjuds östrogen- och progesterontest i saliv, något som på intet sätt speglar serumnivåerna. Enstaka hormonprov är dessutom ingenting som är avgörande för diagnosen. Efter provtagning är det dags för behandling. Då finns en uppsjö av olika dyra vitaminer och »naturliga« kosttillskott som förespeglar god effekt.

Kvinnor i sina bästa år förtjänar bättre än så, de förtjänar evidensbaserat omhändertagande. Nyligen kom den amerikanska gynekologen Jen Gunter ut med »The Menopause manifesto«, som är en rolig och givande djupdykning om vad som händer under denna period i kvinnors liv. Rekommenderas till kvinnor i alla åldrar och till kollegor i alla specialiteter. Den kostar dessutom mindre är en burk vitaminer!