… mot Covid-19 är något vi alla längtar efter, och den kan nu vara nära förestående, åtminstone i Europa, enligt företrädare för WHO. Omikronvarianten har spridit sig med enorm hastighet men har inte orsakat så svår sjukdom som tidigare sars-cov-2-varianter. Detta förklaras av en tilltagande immunitet i befolkningen efter tidigare pandemivågor samt det förbättrade vaccinationsläget, men högst sannolikt även av virusets egenskaper, då det inte ger så svår lungpåverkan som tidigare varianter.

Belastningen på sjukvården av patienter drabbade av infektionen är mindre än vid tidigare pandemivågor, men personalfrånvaron och belastningen av andra sjukdomsorsaker är stor. Regeringen har beslutat om borttagande av nästan alla restriktioner den 9 februari. Man upphör även med masstestning, och snart kommer covid-19 inte längre att ses som en samhällsfarlig sjukdom. Jag tycker dock inte att man helt kan blåsa faran över. Ovaccinerade löper fortfarande risk för allvarlig sjukdom. Ytterligare nya varianter uppstår (som BA.2, en undervariant av omikron), och nya vågor längre fram kan absolut inte uteslutas, inte minst till nästa vintersäsong. 

Huruvida den pågående pandemin slutar med att viruset kommer att i någon form ingå bland våra vanliga förkylningsvirus eller mer få en epidemiologi liknande influensavirusets återstår att se. Förhoppningsvis kan vi dock snart sluta skriva så mycket om covid-19, vilket jag ser fram emot. Då blir det mer utrymme för andra viktiga hälsofrågor som är värda att belysas.