Tillståndet i världen har blivit dystrare de senaste åren. Efter drygt två år med pandemi (ja, den är ju inte helt över ännu) fick vi krig i Europa, med en hotande svältkatastrof i framför allt Afrika som trolig bieffekt. Ovanpå detta blir jordklotet allt varmare med sannolikt dramatiska framtida effekter på våra levnadsbetingelser. Finns det något ljus i detta mörker? Ja, att det finns många som bryr sig och att det i vissa fall trots allt sker förbättringar, som kan vända utvecklingen.

I det kortare perspektivet kan vi glädja oss åt sommaren, som nu fått sin början. Vi läkare kan glädja oss åt ett yrke som gör skillnad för många både i det lilla, för våra enskilda patienter, och i det stora, genom forskning som gör att vi kan bota och lindra fler sjukdomar. För att implementera forskning i praktiken är utbildning grundläggande. Läkartidningen bidrar i detta avseende genom de artiklar vi publicerar. Skriv gärna själv något (se fliken »Skriv« på Läkartidningen.se)!

Vi ordnar även webbseminarier och kurser, och nu är det äntligen dags att ses fysiskt igen. Till en början ses vi på de »karriär­kvällar« som i höst anordnas i Stockholm (27 september) och Göteborg (5 oktober). För en komplett lista över våra utbildningsaktiviteter, se fliken »LT arrangerar«.

Innan vi ses på något av våra evenemang i höst hoppas jag att ni får en skön och avkopplande sommar!