Jag har varit utomlands och passat på att titta på utländska nyhetsprogram. I ett inslag på tv-kanalen Al Jazeera sågs vårdgivare från södra Sverige kaxigt hävda att de håller på att utrota livmoderhalscancer. Kolleger från Indien uppgav sig se Sverige som ett föregångsland när det gäller att hindra denna cancerform, och jag kände mig så otroligt stolt över det arbete som pågår just nu i hela landet. I Läkar­tidningen (36/2022) finns ett fint reportage om projektet, som går ut på att förhindra spridning av humant papillom­virus (HPV) bland unga genom vaccination samt screening av dem som redan smittats. Detta görs bland annat genom självprovtagning.

När jag började inom kvinnosjukvården på 1980-talet hände det att kvinnor kom till vår akutmottagning med livshotande vaginala blödningar till följd av långt gången livmoderhalscancer. Det var en skrämmande upplevelse där det bara gällde att tamponera så mycket som möjligt. Detta förekommer i princip inte längre i Sverige, men fortfarande är det vanligt med avancerade former av sjukdomen i andra delar av världen. Enligt ansvariga för projektet kan livmoderhals­cancer i Sverige vara ett minne blott om bara några år ‒ helt otroligt! Sedan gäller det att också resten av världen kan få tillgång till vaccin och förenklad provtagning, så att denna hemska sjukdom kan förpassas till historieböckerna en gång för alla.