Läkartidningens karriärkvällar hålls i år på tre platser i landet: Umeå, Stockholm och Lund. Tillställningarna är verkligen värda ett besök om man har möjlighet. Både programmet på plats och denna tidnings innehåll visar hur otroligt varierat läkaryrket faktiskt är. Vägval som man aldrig kunnat föreställa sig tidigare kan bli något fantastiskt. Den som inte tycker att förstahandsvalet är perfekt kan ofta hitta något annat som passar bättre, även ganska sent i yrkeslivet. Många spännande möten uppstår varje dag på onkologmottagningar, hälsocentraler eller förlossningsavdelningar. Och tänk att få dyka ned i spännande forskningsprojekt, hjälpa människor i katastrofdrabbade länder eller kanske skriva en roman. Helst vill man ju kombinera allt, och så klart finns det en förbättrings­potential när det gäller just kombinationen forskning och klinik.

På nyhetsplats i Läkartidningen kan vi läsa om alla utmaningar och problem som vård­anställda ständigt möter, såsom sub­optimala journalsystem, dålig bemanning, bristande ledar­skap och stor arbetsbelastning. Men samtidigt kan vi också läsa om kärleken till yrket, vilket visas av Malte Brännström (6‒7/2023), som efter 42 år inom primärvården i Boden fortfarande älskar sitt arbete, och av gynekologen Folke Flam (4‒5/2023), som efter 40 år i yrket börjar oroa sig över att kanske snart bli av med sina operationsskor. Läkare vill man ju vara hela livet. Tänk, vilket bra yrkesval!